Ongemakkelijke kwaaltjes

Winden, wratten en een slechte adem: veel taboes bij de huisarts

20 november 2018 15:50 Aangepast: 20 november 2018 16:29
Archieffoto Beeld © iStock

"Dokter, ik heb wratten bij mijn anus", de meeste mensen zullen het niet zonder schaamrood op de kaken kunnen zeggen. Huisartsen Janny Dekker en Mirella Buurman zien het veel in hun praktijken. "Klachten onder de gordel zijn taboe", zegt Dekker.

Mensen durven soms niet naar de huisarts, omdat ze zich te erg schamen voor hun klachten. Het was voor de Duitse arts Yael Adler genoeg aanleiding om het boek 'Ongemak' te schrijven. Ze wil daarmee laten zien dat sommige ongemakkelijke kwaaltjes heel makkelijk te verhelpen zijn en dat schaamte nergens voor nodig is.

Janny Dekker herkent veel uit het boek van haar eigen spreekuren. Zelf doet ze onderzoek naar alledaagse kwaaltjes, en veel 'ongemakkelijke klachten' zijn alledaagser dan mensen denken. Ook collega huisarts Mirella Buurman ziet vaak dat patiënten onnodig schaamte hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maagzuur, puistjes, duizeligheid: huisarts weet minder over onze kwaaltjes dan je denkt

Alles rondom de anus

Het grootste taboe in de spreekkamer is volgens zowel Buurman als Dekker de anus. "Alles wat met de anus te maken heeft, vinden mensen al snel gênant. Ze zijn bang voor een onderzoek, omdat ze zich letterlijk moeten blootgeven", zegt Dekker. Ze moeten dan bijvoorbeeld voorover bukken of op het bed gaan liggen. "Ik snap het ook wel. Hoewel ik zelf huisarts ben, zou ik het zelf ook niet makkelijk vinden."

Buurman zegt zeker dagelijks iemand in haar spreekuur te hebben die last heeft van aambeien. Toch is het bij haar in de praktijk taboeonderwerp nummer één. "Dat is jammer, want je kunt er veel aan doen om er minder last van te hebben", zegt ze. Andere taboeonderwerpen hebben vaak te maken met seks of een slechte adem. 

Passage uit het boek Ongemak: Madewormen

"Als het hele gezin gek wordt van de jeuk, zijn spaghettivormige aarsmaden vaak letterlijk en figuurlijk de grote gemene deler. Bij meisjes en vrouwen kan ook de vagina ontstoken raken. De wormen kruipen ’s nachts uit de anus, deponeren eitjes op het achterwerk, die daar ’s morgens af ploffen en door andere bedgenoten als stof worden ingeademd.

Als je aan de jeuk toegeeft en in en rond de anus krabt, heb je de eitjes nu ook onder je nagels. Nagelbijters zijn populaire slachtoffers van wormen. Je snapt nu waarom..."

Jongeren praten makkelijker

Over het algemeen praten jongvolwassenen makkelijker over seks en soa's dan ouderen, merkt zowel Dekker als Buurman. "Tot een jaar of 35 bespreken ze veel vrijer wat ze precies doen, hoeveel bedpartners ze hebben en of ze bijvoorbeeld seks hebben met mannen of vrouwen of allebei", zegt Buurman.

"Bulten, wratjes of soa's zijn voor hen vaak al geen lastig onderwerp meer", beaamt Dekker. Als mensen eromheen draaien, vragen beide huisartsen altijd door. 

Passage uit het boek Ongemak: De morgenstond heeft stank in de mond

"De ochtendadem is de klassieker onder de geurtjes. Hij ontstaat vooral doordat onze lichaamseigen afwasmachine, die op speeksel draait, ’s nachts naar een lagere versnelling gaat. In ons speeksel leven miljarden bacteriën die geurtjes afgeven. Als het speeksel opdroogt, blijft de allesbehalve extatische geur van ouder speeksel over. Het is wel te vergelijken met de zeekust. Als de golfslag zich bij eb terugtrekt, blijven de zoutrestanten liggen."

Liever een vrouwelijke arts

Toen ze net begon als huisarts, kreeg Dekker bijna alle gynaecologische problemen van de praktijk naar zich toegeschoven. "De patiënten van mijn mannelijke collega kwamen massaal bij mij, omdat ze bij hem niet durfden, puur omdat hij een man is."  

Ze ziet wel dat er een verschuiving gaande is, "maar toch verkiezen vrouwen een vrouwelijke arts vaak boven een mannelijke arts en dat is best jammer. De mannen helpen ze net zo graag en het is belangrijk dat ook zij routine houden in hun ingrepen."  

Aan je poep kun je zien of je in de shit zit

Poep verraadt meer dan je misschien denkt, want het kan veel zeggen over je gezondheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore