Spectaculaire vondst

Magneetvisser Brian vist pistool en kluis vol sieraden op in Amsterdam-Zuidoost

19 november 2018 15:07 Aangepast: 19 november 2018 15:08
Het pistool dat Brian opviste. Beeld © Ironmen Magnet Fishing

Normaal gesproken zijn het fietsen, harde schijven of muntjes die de 33-jarige Brian aan zijn magneet heeft hangen, maar afgelopen weekend deed hij een wel heel spectaculaire vondst. In een sloot in Amsterdam-Zuidoost vond hij kogels, messen, een pistool en een kluis vol sieraden.

Sinds een maand of drie doet Brian aan magneetvissen. "De jongens die er bekend mee zijn geworden op YouTube vissen naar wapens uit de Tweede Wereldoorlog, maar dan moet je eerst onderzoek doen naar waar er is gevochten. Ik dacht: ik ga gewoon naar buurten waar nu nog spannende dingen gebeuren."

De Wallen

"Eerst ben ik een paar keer naar de Wallen gegaan", vertelt Brian. "Dat leek me wel een goeie plek, met al die toeristen. Maar na een paar keer was de spanning eraf en kwam ik op het idee naar Zuidoost te gaan. Dat staat bekend als achterstandsbuurt met hoge criminaliteitscijfers."

Vrijwel direct toen Brian zijn magneet uitgooide, was het raak. "Er zat een fiets aan mijn magneet en daarachter zaten twee kogels. Ik dacht: hee, dit begint dit interessant te worden. Vervolgens kwam er een buurtbewoner naar buiten die zei: er ligt hier ook een kluis. Een paar maanden geleden is die gedumpt."

De kluis met inhoud. De kluis met inhoud.

Kluis met sieraden

"Dus ik werp nog een keer en hoor, klak, mijn magneet vastklikken", vervolgt Brian. "Aan het geluid waarmee een magneet vastklikt op het metaal, hoor je direct dat je een kluis te pakken hebt. Maar omdat mijn magneet niet sterk genoeg was, kreeg ik hem niet omhoog. Vastberaden als ik ben, probeerde ik het nog een aantal keer. Ik stapte een metertje naar voor, een metertje naar achter, maar het lukte niet."

Uiteindelijk gaf Brian het maar op, maar viste hij nog wel een pistool, wat afgebroken messen en een kleinere kluis met sieraden uit het water. "Ik was compleet verbouwereerd." De gevonden spullen heeft Brian afgeleverd bij de politie. "Volgens een wapenexpert ging het om een echt pistool. Hij heeft me geadviseerd om de volgende keer als ik een pistool te pakken heb, die niet van de magneet te halen. Want er is een gevaar dat de trekker wordt overgehaald."

De gevonden kogels. De gevonden kogels.

Grimmige sfeer

Brian wil aankomend weekend een nieuwe poging wagen om de grote kluis met andere magneetvissers uit het water te halen. "Ik heb de jongens door wie magneetvissen op YouTube een hit is geworden, benaderd. Zij gaan ook weleens te voet het water in. Dat ga ik niet doen, want ik vind het te zwaar en te koud, maar hopelijk lukt het met hun hulp wel."

Overigens zit niet iedereen in Zuidoost op Brian met zijn magneet te wachten. "Toen de sfeer afgelopen weekend grimmig werd, ben ik weggegaan", vertelt hij. "De inhoud van de kluis werd zo’n beetje voor mijn neus verloot en toen ik zei dat ik de spullen naar de politie ging brengen, kreeg ik veel commentaar. Je bezorgt ons een slechte naam, zeiden ze."

Een agent bestudeert het pistool. Een agent bestudeert het pistool.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore