Ga naar de inhoud
Door armoede of alcoholmisbruik

Huiselijk geweld in Nederland veel erger dan gedacht

Archieffoto. Beeld © iStock

Huiselijk geweld in Nederland is veel heftiger dan tot nu toe werd aangenomen. Ook zijn de gevolgen voor kinderen ernstiger dan gedacht. Dat constateert het Verwey-Jonker Instituut.

Uit onderzoek blijkt dat in gezinnen die bekend zijn bij Veilig Thuis, een meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, geregeld geweld plaatsvindt. Per gezin gaat het om gemiddeld 71 geweldsincidenten per jaar.

Geweld tegen partner en kinderen

"Dat is dus meer dan één keer per week. In bijna alle gezinnen speelt het geweld al ruim een jaar'', schrijft het instituut. Het gaat dan om geweld tussen partners en direct geweld tegen de kinderen.

In meer dan de helft van de gezinnen zijn de kinderen zowel getuige van het geweld tussen hun ouders als zelf slachtoffer van mishandeling of verwaarlozing. Vier op de tien van deze kinderen kampen met traumatische klachten.

Oorzaak

Armoede, werkeloosheid en alcohol spelen vaak een rol bij het huiselijk geweld. In bijna de helft van de gezinnen is sprake van armoede. Bij meer dan 40 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen is sprake van problematisch alcoholgebruik.

Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut loopt nog tot 2021, waarbij ruim 1200 ouders en 1550 kinderen zijn betrokken.