Ga naar de inhoud
Manifest

'Woekersites moeten stoppen met verkoop concertkaartjes'

Archieffoto Guus Meeuwis. Beeld © ANP

Het moet afgelopen zijn met woekersites die concertkaartjes opkopen. Dat vinden tientallen Nederlandse artiesten waaronder Guus Meeuwis en Kensington.

De sites kopen veel kaartjes op en verkopen die vervolgens met veel winst door. "Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt", staat er in een manifest van de SP. De partij wil wettelijke maatregelen tegen de handel. 

Strengere wetten

SP-Kamerlid Peter Kwint overhandigt het manifest vandaag, maar het kabinet lijkt niet verder te willen gaan dan een financiële ondersteuning van een al bestaande voorlichtingscampagne.

Kwint: "Dat is volstrekt ontoereikend. De minister zegt dat er geen draagvlak zou zijn voor strengere wetten. Waar komen dan al die namen onder dit manifest vandaan?" Naast Guus Meeuwis en Kensington hebben bijvoorbeeld ook Blaudzun, De Staat en Tim Knol hun steun voor het manifest uitgesproken.

Plekken leeg

De sites wekken ergernis op. "Onze optredens zijn zo minder toegankelijk voor de echte fans, die niet altijd het driedubbele voor een kaartje kunnen betalen. Zo blijven soms ook onnodig plekken leeg."

Tim Knol is woekersites spuugzat: ‘Het moet echt stoppen’

02:06
Tim Knol is met tientallen andere artiesten er helemaal klaar mee en wil dat de politiek ingrijpt.
Ticketmaster
Lees ook
Ticketmaster trekt stekker uit Seatwave: 'Einde aan woekerprijzen'

Minister Ingrid van Engelshoven ziet vooralsnog weinig in wetgeving. Volgens de minister is een verbod nauwelijks te handhaven. Volgens haar zou de verkoop zich dan alleen maar naar het buitenland verplaatsen.

Ticketmaster

Ticketverkoopsite Ticketmaster stopte eerder al met de eigen doorverkoopdienst Seatwave. Ticketmaster beloofde volgens jaar met een marktplaats te komen voor concertkaartjes tegen de oorspronkelijke prijs of minder.

Toch lijkt het niet zo dat Ticketmaster er alles aan doet om de doorverkoop zoveel mogelijk aan banden te leggen. Een Canadese journalist onthulde eerder dat Ticketmaster aan die doorverkoop ook weer geld verdient, en dat daarom ook oogluikend toestaat.  

'Ticketmaster
Lees ook
'Ticketmaster slachtoffer van gewiekste online skimbende'