Afkicken

Een week zonder suiker: 30.000 mensen proberen het

18 november 2018 10:44 Aangepast: 22 november 2018 17:20

Geen snoep en geen chips, maar ook niet koken met pakjes en zakjes. Dertigduizend mensen durven het aan om een week lang alle toegevoegde suikers uit hun eetpatroon te bannen. Het is een challenge van het Diabetes Fonds die morgen begint.

"Gemiddeld krijgen we elke dag 1,5 tot twee keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten." Dat zegt algemeen Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.

Twintig suikerklontjes per dag

  • Volgens een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mag een volwassen vrouw per dag 50 gram aan vrije suikers binnenkrijgen. Dat zijn omgerekend 12,5 suikerklontjes.
  • Voor een volwassen man is dat 60 gram. Dat zijn 15 suikerklontjes.
  • Vrije suikers zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
  • Nederlanders zitten ver boven deze norm. "We eten namelijk zo’n 20 suikerklontjes aan vrije suikers per dag. Dit komt neer op 30 kilo aan vrije suikers per jaar", zegt een woordvoerder van het Diabetes Fonds.

Diabetes

De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en daarmee een verhoogde kans op diabetes type twee. Bij dit type reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen.

Meer dan één miljoen mensen hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week duizend bij, aldus het Diabetes Fonds. Ruim dertigduizend mensen gaan komende week dus extra op hun voeding letten en krijgen daarbij hulp van diëtisten.

'Veel voedingsproducten bevatten onnodig veel suiker'

Er zit veel verschil in het aantal toegevoegde suikerklontjes in vergelijkbare voedingsproducten. En daarmee krijgen we op dagelijkse basis nog steeds onbewust veel te veel suiker binnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore