Vijf vragen

FBI en Nederlandse politie delen vingerafdrukken: goed idee of schending van privacy?

16 november 2018 16:25 Aangepast: 16 november 2018 16:26
Twee FBI-agenten aan het werk. Beeld © AFP

De FBI krijgt binnenkort toegang tot de Nederlandse strafdatabank met vingerafdrukken. De Nederlandse politie kan andersom ook gebruikmaken van de Amerikaanse databank. Is dit een goede ontwikkeling? Of moeten we bang zijn voor onze privacy? Vijf vragen:

1. Van wie staan er vingerafdrukken in de databank?

In HAVANK, zoals de database heet, staan de vingerafdrukken van verdachten en veroordeelden. HAVANK staat voor Het Automatisch Vinger Afdrukkensysteem Nederlandse Kollektie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'FBI en Nederlandse politie wisselen vingerafdrukken van veroordeelden en verdachten uit'

2. Hoe lang blijven die vingerafdrukken opgeslagen?

Woordvoerder van de politie Therese Ariaans laat weten dat 'de bewaartermijnen per delict verschillen'. "Afhankelijk van het soort delict vervalt de bewaartermijn na 20 jaar,  30 jaar, of 80 jaar." Die 80 jaar geldt alleen voor zware zedenzaken zoals bijvoorbeeld kinderporno.

Vincent Böhre van stichting Privacy First ziet grote bezwaren. "Ik heb zorgen over wat de VS gaat doen met onze gegevens. Stel, je bent verdachte en je bent vrijgesproken. Dan moeten je vingerafdrukken weer uit die databank. Maar als ze eenmaal in Amerika liggen, zullen ze die gegevens daar bewaren. Bij de politie, justitie en de geheime diensten."

3. In welke gevallen helpt deze uitwisseling?

Ariaans: "In alle gevallen waarbij wij personen willen identificeren of vingerafdruksporen van ernstige feiten willen herleiden naar de persoon die het spoor op een plaats delict heeft achtergelaten. Voorbeelden van personen zijn onbekende doden, slachtoffers van misdrijven en terreurverdachten. Voorbeelden van sporen zijn: sporen bij terreuraanslagen, sporen bij moordzaken en sporen bij overvallen en ernstige zedenzaken."

4. Krijgt een persoon die in de database staat problemen als hij of zij naar Amerika reist?

Dat is niet zo, vertelt Ariaans. Een persoon die naar de Verenigde Staten reist, komt niet naar boven bij de Amerikaanse douane als hij of zij in het HAVANK-systeem staat.

Ariaans: "De uitwisseling is zo opgezet dat enkel op anonieme basis toegang wordt gegeven aan elkaar. De vingerafdrukken zijn opgeslagen met een anonieme onherleidbare nummering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Vingerafdrukscanners te foppen met slimme software'

5. Hoe is de privacy van mensen gewaarborgd?

Ariaans: "Men heeft geen directe toegang tot persoonsgegevens en kan alleen via een vingerafdruk (of een spoor) zoeken. Als er een match wordt geconstateerd, volgt er een zogenoemd rechtshulpverzoek. Die wordt gestuurd aan het land waar de vingerafdrukken zijn opgeslagen. Daar hoort een onderbouwing bij waarom men de gegevens wil hebben. Vervolgens wordt bepaald of de gegevens verstrekt worden."

Vincent Böhre van Privacy First maakt zich wel zorgen. "Wij zien dit als vorm van machtsmisbruik. De Nederlandse politie krijgt ineens toegang tot vingerafdrukken van onschuldige Nederlanders, die bij de douane in de VS afdrukken hebben afgestaan. Wij vinden het te ver gaan om op deze manier de vingerafdrukken van voor 99,9 procent onschuldige mensen alsnog te vergaren. Onder het EU-recht mag je ze sowieso niet opslaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore