Ga naar de inhoud
Nieuws

Doorstart Slotervaartziekenhuis gaat niet door

Patiënten verlaten het inmiddels failliete MC Slotervaart om elders te worden geplaatst. Beeld © ANP

De doorstart van het Slotervaartziekenhuis door Cardiologen Centra Nederland (CCN) gaat niet door. Het failliete Amsterdamse ziekenhuis sluit definitief haar deuren.

Dat hebben curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot vanmiddag gezegd tijdens een bijeenkomst voor het personeel. Het ziekenhuis heeft inmiddels bevestigd dat er geen doorstart komt.

Dat betekent dat de bijna 1100 werknemers van het ziekenhuis definitief hun baan kwijt zijn. De patiënten van het ziekenhuis zullen verder worden overgedragen aan de andere ziekenhuizen in de stad. Volgens het ziekenhuis zal sprake zijn van 'een patiënt-veilige en beheerste afbouw.' 

Beste papieren

Volgens de curatoren had CCN de beste papieren van de tientallen kandidaten, die een plan voor een doorstart hadden ingediend. Het Parool schrijft dat het ziekenhuis daarin zou worden afgeslankt tot 'een poli met maximaal 40 - 60 bedden'. Acute afdelingen als de spoedeisende hulp en de intensive care zouden verdwijnen, evenals alle opleidingen.

Uiteindelijk zou toch geen akkoord zijn bereikt, omdat de aandeelhouders van CCN niet alle betrokken partijen wisten te overtuigen van hun plannen. De gemeente Amsterdam had een vetorecht, en ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis had een grote stem. Welke partij of partijen de voet hebben dwars gezet, is nog onbekend.

IJsselmeerziekenhuizen

CCN was ook een van de kandidaten voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken. De curatoren van die zorginstelling maakten vanmiddag echter bekend nu alleen nog te onderhandelen met het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk over een mogelijke doorstart.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over het afketsen van een doorstart van het Slotervaart. De minister schrijft dat overnamekandidaat CCN "onvoldoende duidelijkheid' gaf over haar plannen. "Zo waren er te veel vraagtekens rond zorginhoudelijke aspecten en rond de vastgoedcomponent van het plan."

Bruins spreekt over een 'teleurstellende' uitkomst voor iedereen die hoopte op een (gedeeltelijke) doorstart. "Dat geldt al helemaal voor alle betrokkenen, zorgverleners, medewerkers en patiënten die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven."