Ga naar de inhoud
Nieuws

Alleen Harderwijk nog in de running voor IJsselmeerziekenhuizen

De vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Beeld © ANP

Er is nog maar één kanshebber voor een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. De curatoren onderhandelen alleen nog met het St Jansdal in Harderwijk, ondanks het feit dat die partij geen volwaardig ziekenhuis wil voortzetten.

De IJsselmeerziekenhuizen, waar ook poliklinieken in Emmeloord, Dronten en Urk deel van uitmaken, gingen eind oktober failliet.

Zoektocht doorstart

Vrijwel meteen begonnen curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee een zoektocht naar partijen, die interesse hadden in een doorstart. Ze kregen tien biedingen binnen, onder meer van het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, de Antonius Zorggroep in Sneek en Cardiologen Centra Nederland (CNN).

Volgens de curatoren onderhandelen zij nu alleen nog met het St. Jansdal, omdat die partij 'het meest zorgvuldige en complete plan' voor een doorstart had, aldus hun woordvoerder.

"Gezien het belang van goede zorg in de regio gaat de voorkeur uit naar een potentiële kandidaat die een substantieel deel van de zorg wenst te continueren." Voor het einde van de week moet duidelijk zijn of er daadwerkelijk een doorstart komt.

Geen volwaardig ziekenhuis

Maar zelfs een akkoord over een doorstart betekent niet dat er een volwaardig ziekenhuis in Lelystad zal blijven bestaan. Eerder benadrukte het St Jansdal al luid en duidelijk dat het absoluut niet van plan is ook de volledige spoedeisende hulp en acute verloskunde voort te zetten.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid kondigde aan dat wel van belang te vinden, en beloofde daar ook extra geld voor. Maar volgens het ziekenhuis in Harderwijk kan zelfs een zak geld geen oplossing bieden. "Het vinden van gekwalificeerd personeel is met name voor de acute zorg uitermate lastig. (…) Extra geld vanuit de minister lost dit probleem niet op."

Volgens de woordvoerder van de curatoren kan nog niets gezegd worden over het uiteindelijke voorstel. "De onderhandelingen lopen nog. Pas bij het definitieve akkoord weten we hoe de doorstart eruit zal zien."