Ga naar de inhoud
DNA-onderzoek

'OM neemt te vaak DNA af, privacy in het geding'

DNA-laboratorium in het Nederlands Forensisch Instituut. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie neemt bij sommige veroordeelden onnodig een DNA-monster af. Daardoor is de privacy in het geding. Justitie moet beter kijken wanneer een DNA-monster zinvol is.

Dat stelt de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Els Borst

Nu is het zo dat justitie DNA afneemt van iedereen aan wie een gevangenisstraf van vier jaar of hoger is opgelegd. Met die DNA-profielen kan het OM nagaan of een veroordeelde eerder in de fout is gegaan en oude zaken mogelijk alsnog oplossen. Justitie maakt daar meer werk van sinds de moord op voormalig vicepremier Els Borst. Van de dader was na een eerdere veroordeling geen DNA afgenomen, waardoor hij op vrije voeten bleef na de moord op Borst en later ook zijn zus nog kon vermoorden.

DNA komt vooral van pas bij gewelds- en zedenmisdrijven als moorden en verkrachtingen, stelt procureur-generaal Jos Silvis. Een witteboordencrimineel betrap je er niet mee. Daarom zou het OM voortaan beter moeten kijken of het afnemen van een DNA-monster wel zinvol is. Dan hoeft een kroegbaas die wordt veroordeeld voor geluidsoverlast niet langer te vrezen voor zo'n grote inbreuk op zijn privacy, geeft Silvis als voorbeeld.

Grote
Lees meer:
Grote DNA-databank zou niet alle misdrijven in een keer oplossen

Uitzondering

Het OM kan nu al een uitzondering maken voor een veroordeelde die waarschijnlijk niet nog eens over de schreef gaat. Hetzelfde geldt voor een veroordeelde die een delict heeft gepleegd dat niet gemakkelijker zou zijn opgelost met een DNA-profiel. Maar dat gebeurt nu te weinig, en bovendien is de ene officier van justitie ruimhartiger dan de andere, stelt Silvis

Het OM zou er goed aan doen preciezer vast te leggen bij welke misdrijven DNA wordt afgenomen, vindt Silvis. Voor minderjarigen ziet hij graag aparte regels.

Via DNA van familieleden kunnen misdadigers ook worden opgespoord:

01:39
Het DNA-verwantschapsonderzoek wordt als laatste redmiddel gebruikt.