Benaouf A.

Helikopterkaping volgens rechter niet bewezen

12 november 2018 10:09 Aangepast: 12 november 2018 12:02
Rechtbanktekening van de verdachten in de rechtbank van Amsterdam. Beeld © ANP

De rechtbank acht de kaping van een helikopter om topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden, niet bewezen. Vier verdachten zijn nu veroordeeld tot een celstraf van maximaal dertig maanden. Vijf andere verdachten zijn vrijgesproken.

De eis van het Openbaar Ministerie was veel hoger. Ze eisten tot negen jaar cel tegen de mannen. Een woordvoerder laat weten dat het OM in alle negen zaken in hoger beroep.

De mannen probeerden vorig jaar 11 oktober een helikopter te kapen op Kempen Airport in het Brabantse Budel. De kaping mislukte door ingrijpen van de politie. 

Autoband

Benaouf A. zou bevrijd worden tijdens zijn luchtpauze in de gevangenis van Roermond.

Terwijl zijn handlangers het personeel onder schot zouden houden, zou hij met behulp van een autoband aan de helikopter omhoog worden gehesen uit de gevangenis.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Politie: helikopterkaping en ontsnapping uit gevangenis Limburg verijdeld

Vergevorderde plannen 

De plannen voor de bevrijding waren al in een vergevorderd stadium. De politie kwam erachter toen een medewerker van een helikopterverhuurbedrijf onraad rook en de politie inlichtte.

Die greep niet meteen in, maar besloot de actie af te wachten en op de dag van de kaping de mannen tegen te houden. De rechtbank zegt nu dat de politie alsnog te vroeg heeft ingegrepen. Volgens de rechtbank waren de verdachten nog niet begonnen aan de uitvoering van deze misdrijven, doordat de politie ingreep.

Vliegveld overgenomen

Op de dag van de ontsnapping had de politie het hele vliegveld overgenomen. Agenten deden zich voor als personeel. Toen een van de verdachten in de helikopter wilde stappen, werd hij tegen de grond gewerkt door agenten. 

De beheerder van het vliegveld wist van tevoren al wat er zou gaan gebeuren. "Ik moest in een veilige kamer de actie afwachten."

Wilde achtervolging

Na een achtervolging op hoge snelheid werden drie verdachten aangehouden. Een verdachte werd neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. 

Tijdens de achtervolging loosde een verdachte een langwerpige tas. Daarin bleken de onderdelen van een automatisch vuurwapen te zitten.

Benaouf A. werd na de mislukte ontsnapping overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Benaouf A. overgeplaatst na verijdelde helikopterkaping

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore