Nieuws

Zaanstad haalt Sint in met controles, polsbandjes en uitsluitend roetveegpieten

09 november 2018 14:26 Aangepast: 09 november 2018 20:43
Archieffoto.

Geen enkele gemeente leek dit jaar de landelijke sinterklaasintocht te willen organiseren vanwege de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. In maart schreef de NTR nog een brandbrief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Dat hielp: het feest wordt nu in Zaanstad gehouden. Hoe gaat die dag eruitzien?

Toegangscontroles, polsbandjes en alleen roetveegpieten. De gemeente Zaanstad neemt maatregelen om de intocht op zaterdag 17 november goed en probleemloos te laten verlopen. 

Niet enthousiast

De NTR heeft laten weten dat er dit jaar roetveegpieten bij de landelijke intocht zijn in verschillende tinten zwart, onder het mom van: sommigen zijn al heel vaak door de schoorsteen gegaan, en sommigen heel weinig. De pieten zullen daarnaast geen zwarte handschoenen en maillots dragen, maar in de kleuren van het pak. Ook dragen de pieten geen gouden oorbellen.

Het Sinterklaascomité Zaanstad is het daar niet mee eens en doet daarom ook niet mee met de intocht. Leden van het comité willen niet als roetveegpieten meedoen, omdat ze bang zijn dat de zwarte pieten dan herkend worden. "Bovendien is Zwarte Piet een traditie waar je niet aan mag sleutelen", stelt een woordvoerder. "Wij staan voor Zwarte Piet."

Polsbandjes en toegangspoortjes bij de intocht in Zaanstad

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen, hoopt de gemeente Zaanstad dat de intocht alsnog een feest wordt voor iedereen.

Wat doet Kick Out Zwarte Piet?

Kick Out Zwarte Piet gaat niet bij de landelijke intocht in Zaanstad demonstreren. Vorig jaar wilden de demonstranten van deze organisatie dat doen in Dokkum, maar ze werden toen tegengehouden door pro-Zwarte-Piet-demonstranten op de A7 bij Joure. Kick Out Zwarte Piet zegt dit jaar te gaan demonstreren tijdens achttien andere sinterklaasintochten, onder andere in Dokkum en Leeuwarden.

Spandoek mee

Tijdens de landelijke intocht mag er gedemonstreerd worden. Daarvoor gaat de gemeente speciale vakken langs de route vrijhouden. Organisaties kunnen zich tot volgende week woensdag melden bij de gemeente.

Onder andere de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie zal erbij zijn met een man of 25 om vóór Zwarte Piet te demonstreren. "We nemen een spandoek mee, vlaggen en een Zwarte Piet", vertelt woordvoerder. "We maken er een mooi kinderfeest van. We delen stickers uit met de tekst 'Wij houden van Zwarte Piet'." 

De demonstratievakken zijn afgescheiden van de plekken waar kinderen staan. Ook zijn er verschillende vakken voor pro- en anti-Zwarte-Piet-demonstranten, zodat er geen confrontatie tussen de twee kampen zal plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Noodkreet publieke omroep: geen enkele gemeente meldde zich voor landelijke intocht sint

Eigen intocht

Omdat het Sinterklaascomité Zaanstad niet meedoet met de intocht, organiseert het op 24 november in Zaandam-Zuid een eigen intocht. Ook daar zal politiebeveiliging zijn. Andere sinterklaascomités uit de regio's doen wel mee aan de landelijke intocht en leveren 150 roetveegpieten.

Yvonne Delorme zit met haar bakkerswinkel op de route van de landelijke intocht. "Er zijn wel heel veel veiligheidseisen", merkt ze op. "Het gaat ver. Mensen vragen zich af of het allemaal wel nodig is." Ze hoopt in elk geval dat er de dag van de intocht veel bezoekers naar haar zaak komen. "We bakken extra veel sinterklaaslekkernijen." 

`