Minister weg

'Trump neemt met ontslag Sessions nieuwe stap richting stoppen van onderzoek'

08 november 2018 16:38 Aangepast: 08 november 2018 16:40
Donald Trump en Jeff Sessions in maart 2017. Beeld © AFP

Donald Trump heeft zijn minister van Justitie Jeff Sessions aan de kant gezet. De vraag is: wat gaat er gebeuren met het onderzoek van voormalig FBI-directeur Robert Mueller?

Als speciaal aanklager heeft Mueller verregaande bevoegdheden om de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen 2016 tegen het licht te houden. Democratische politici maken zich ernstig zorgen na het ontslag van Sessions. Maar bijvoorbeeld ook Republikeinse senator Mitt Romney sprak zich uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump betreurt benoeming 'oneerlijke' minister van Justitie

Sessions hield afstand

Romney zei dat het 'van groot belang is dat het belangrijke werk van het ministerie van Justitie doorgaat en dat het Mueller-onderzoek ongehinderd wordt afgerond'. Romney werd tijdens de Congresvekiezingen herkozen als senator voor Utah.

Sessions zelf hield afstand van het onderzoek, nadat hij zelf in opspraak was geraakt vanwege contacten met de Russische ambassadeur in de VS. "Trump heeft hem dat vanaf de eerste dag verweten", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Budget 

Volgens Mouthaan neemt Trump met het ontslag van Sessions een nieuwe stap richting het stoppen van het onderzoek van Mueller. "Een volgende stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om het budget van het onderzoek terug te schroeven." 

Maar het onderzoek loopt vooralsnog wel gewoon. "Het is tot nu toe vooral een zorg van de Democraten en sommige Republikeinen dat het onderzoek wordt gestopt."

Trump zou er ook voor kunnen kiezen om het onderzoek van Mueller zelf te stoppen. Mouthaan: "Maar dat zou een enorme rel worden. Hij zoekt naar andere manieren om dat onderzoek te vertragen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump stuurt minister van Justitie Jeff Sessions de laan uit

Whitaker

Muellers inspanningen moeten onder meer duidelijk maken of mensen uit Trumps campagneteam ongeoorloofde banden hadden met Russen die de verkiezingen wilden beïnvloeden.

Het toezicht was in handen van onderminister Rod Rosenstein, maar wordt nu de verantwoordelijkheid van waarnemend minister Matthew Whitaker. En dat kan weleens in het voordeel van Trump uitpakken Mouthaan: "Hij is bevriend met Trump en heeft eerder al eens een artikel geretweet waarin stond dat het onderzoek naar Trump een heksenjacht was."

`