Godslastering

Dit is Asia Bibi, de vrouw die velen in Pakistan dood willen zien

08 november 2018 15:28 Aangepast: 24 december 2018 14:11
Asia Bibi. Beeld © AFP

54 jaar oud, Pakistaanse, getrouwd, vijf kinderen en ooit werkster op een boerderij in de provincie Punjab in noordoost Pakistan. Tot 2009 was er niets geks aan het leven van Asia Bibi. Maar haar geloof veranderde alles voorgoed.

Bibi is christen in een land met een overgrote meerderheid aan moslims. Op een warme dag in 2009 botste Bibi met haar moslimcollega's. Ze bood de vrouwen waarmee ze werkte water aan. De vrouwen weigerden. Ze wilden geen water dat was aangeraakt door een christen. Het zou onrein zijn.

Aangeklaagd

Bibi zou toen gezegd hebben: "Ik geloof in Jezus Christus, die voor zonden van de mensheid aan het kruis stierf. Wat deed jullie profeet Mohammed om de mensheid te redden?"

Of Bibi dat nou gezegd heeft of niet - ze heeft zelf altijd ontkend - haar collega's gaven haar aan, en Bibi werd aangeklaagd voor blasfemie, ook wel godslastering. In Pakistan kan het bijna niet erger en het zwartste scenario werd dan ook de werkelijkheid: in 2010 kreeg ze de doodstraf.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Asia Bibi niet onderweg naar Nederland'

Brieven uit de cel

Bibi schreef brieven vanuit de gevangenis, waarvan passages door Stichting de Ondergrondse Kerk werden geplaatst. "Ik ben bang. Bang voor mijn eigen leven en voor het leven van mijn kinderen en man. Vanwege mij is mijn hele familie veroordeeld."

Ook was er een brief gericht aan haar kinderen. "Jullie hebben te maken met een enorme beproeving. Ik weet niet wanneer ze me gaan ophangen, maar maak je geen zorgen. Mijn geliefden, ik zal mijn executie met opgeheven hoofd tegemoet gaan, zonder vrees. Want ik zal bij onze Heere zijn."

Vrijspraak

En toen kwam die 31ste oktober: vrijspraak. Prachtig nieuws voor Bibi natuurlijk, maar vele Pakistanen zagen en zien dat anders. De voorzitter van het hooggerechtshof verwees in zijn uitspraak naar de Koran. Hij stelde dat tolerantie een van de basisprincipes van de islam is. De advocaat van Bibi prees het hof omdat het niet is bezweken onder de druk: "Dit is geweldig nieuws voor Pakistan en de wereld.''

Demonstraties volgden. De radicaal-islamitische TLP-partij vindt dat de betrokken rechters zelf de dood verdienen. Aanhangers van de partij blokkeerden uit protest wegen in Karachi en Lahore.

Een grote demonstratie na de vrijspraak voor Asia Bibi

Woedende extremistische Pakistaanse moslims protesteren in Lahore tegen de vrijspraak van Asia Bibi. Woedende extremistische Pakistaanse moslims protesteren in Lahore tegen de vrijspraak van Asia Bibi.

De vraag is hoe het nu verder gaat. Bibi zit nog vast in Pakistan. Ze zou in Islamabad zijn. En de Pakistaanse regering zou Asia Bibi verboden hebben het land te verlaten.

Familie op de vlucht

Volgens critici is daarmee 'haar doodvonnis getekend'. De man van Bibi, Ashiq Masih, die in het Verenigd Koninkrijk politiek asiel heeft aangevraagd, liet vorige week weten: "De huidige situatie is erg gevaarlijk voor ons. We hebben geen beveiliging en verbergen ons hier en daar, en veranderen regelmatig onze locatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederland geeft advocaat Asia Bibi een paar maanden onderdak

Meerdere westerse landen willen Bibi helpen. Italië bijvoorbeeld. "We kunnen niet accepteren dat iemand in 2018 kan worden vermoord om een vermoeden van blasfemie", zei vicepremier Matteo Salvini. "Ik wil dat vrouwen en kinderen die in levensgevaar zijn een veilige toekomst hebben, in ons land of in een ander westers land. Dus ik zal alles doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om die voor Asia Bibi te garanderen" 

Advocaat

De Advocaat van Bibi is gevlucht. Nederland geeft hem enkele maanden onderdak. Dat gebeurt volgens minister Stef Blok via het Shelter Cities-programma voor verdedigers van de mensenrechten die onder druk staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore