Ga naar de inhoud
Exclusief

Hoogzwangere koeien naar slachtbank ondanks verbod, honderden kalfjes gestikt

Archieffoto. Beeld © iStock

Hoogzwangere koeien slachten is verboden, maar het gebeurt meerdere keren per week. Het gaat om koeien die drachtig zijn van een volgroeid en levensvatbaar kalf van ruim acht of negen maanden oud. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Dit jaar deelde toezichthouder NVWA 189 waarschuwingen en boetes uit aan boeren omdat ze een hoogdrachtige koe naar het slachthuis stuurden. Dat betekent dat er gemiddeld iedere week ruim vier levensvatbare kalfjes vlak voor hun geboorte sterven in de baarmoeder van de koe. Sinds 2014 zijn hiervoor in totaal 894 boetes en waarschuwingen aan veehouders opgelegd.

Jaarlijks worden er in Nederland 580.000 runderen geslacht.

  Waarschuwingen Boete Totaal
2014 112 2 114
2015 162 8 170
2016 212 15 227
2017 174 20 194
2018* 176 13 189

*tot oktober 2018

Bron: NVWA

Gebrek aan zuurstof

Als een koe wordt geslacht, bloedt het dood. Hierdoor krijgt het ongeboren kalf geen zuurstof meer via de navelstreng en sterft het een verstikkingsdood in de baarmoeder. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zenuwstelsel van het kalf in de laatste maanden van de dracht zover is ontwikkeld dat het dier in staat is pijn te voelen. "De foetus reageert met bewegingen als ze geen zuurstof krijgt of wordt geraakt door een slachtmes", zegt dierenarts Frederieke Schouten van Caring Vets, een vereniging van honderd dierenartsen die zich uitspreekt over structurele misstanden van dierenwelzijn bij vee en gezelschapsdieren.

"Men is het er alleen niet over eens of die dieren dan ook al bewustzijn hebben. Maar aan de andere kant, je kan dan ook niet bewijzen dat ze geen bewustzijn hebben, dus wat ons betreft zouden dieren in het laatste trimester van de dracht niet meer bij de slacht moeten komen."

Hoogzwangere koeien geslacht: 'Er komt dan een joekel van een kalf uit de buik'

02:02
Het mag niet, maar het gebeurt wel: hoogdrachtige koeien die geslacht worden. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dierenarts Frederiek Schouten wil daarom strengere regels.

Ongeboren kalf als afval weggegooid

Als de koe verder wordt geslacht, komt de baarmoeder met de foetus tevoorschijn. Er zijn geen wettelijke regels wat er met het ongeboren kalf moet gebeuren. Grote rundveeslachthuizen houden de foetussen apart. Een dierenarts van de NVWA onderzoekt dan of de koe al langer drachtig is dan 8,5 maand. Als dat het geval is, krijgt de boer eerst een waarschuwing. Komt het dan nog eens voor, dan krijgt hij een boete opgelegd van 1500 euro. Uiteindelijk worden alle jonge ongeboren kalfjes als afval weggegooid.

LTO:
Lees meer:
LTO: boeren hebben geen belang bij slachten hoogdrachtige koe

De draagtijd van koeien is gelijk aan die van mensen, negen maanden. Koeien die drachtig zijn van een kalf tussen 0 en 8,5 maand mogen worden geslacht. Hoe vaak dat voorkomt, is onbekend. Een medewerker van een groot rundveeslachthuis zegt tegen RTL Nieuws dat hij dagelijks drachtige koeien voorbij ziet komen. "Soms wel  twintig, dertig op een dag."

Fotoserie: deze kalfjes gingen dood omdat de moederkoe werd geslacht
Pas op: foto's kunnen als schokkend ervaren worden

©RTL Nieuws

Dit kalf kwam bij de slacht van de koe vrij. Het dier was van kop tot staart 84 cm lang en de snijtanden waren al door. Volgens de NVWA was de draagtijd van de koe de 90% gepasseerd en had het dier niet naar het slachthuis vervoerd mogen worden.

©RTL Nieuws

Dit ongeboren kalf kwam tevoorschijn toen de moederkoe werd geslacht. Het kalf was volledig behaard. Het dier was van kruin tot staart 89 cm lang. Boer zegt niet te weten wanneer koe is geïnsemineerd en waarom het is afgevoerd naar de slacht.

©RTL Nieuws

De dierenarts in het slachthuis ziet dit 256 dagen oude kalf tevoorschijn komen als de moederkoe wordt geslacht. Het kalf is volledig behaard en van kop tot staart 82 lang. De boer zegt dat hij er van uit ging dat het dier niet drachtig was.

©RTL Nieuws

De draagtijd van de koe waar dit kalf uit komt wasal vergevorderd (93%). Volgens de dierenarts is het kalf 92 cm groot en volledig behaard. De koe had niet naar het slachthuis vervoerd mogen worden en daarvoor krijgt de boer een waarschuwing.

©RTL Nieuws

Het blijkt dat de koe al 268 dagen drachtig is (96% van de draagtijd). Het kalf is volledig behaard, is 95 cm lang en 8 snijtanden zijn al doorgebroken. De boer geeft aan dat hij niet wist dat de koe drachtig was.

©RTL Nieuws

Dit kalf komt tevoorschijn als de moeder koe is geslacht. Het dier is 88 cm lang en heeft 8 snijtanden. De boer zegt dat het niet zijn bedoeling is geweest om een hoogdrachtige koe te laten slachten.

©RTL Nieuws

De draagtijd van de koe was vergevorderd, 92%. Het kalf is 92 cm, behaard en 8 snijtanden waren al doorgebroken. De boer zegt dat de koe gescand was en dat daaruit bleek dat de koe niet drachtig was.

Vanaf 8,5 maand mag een drachtige koe niet meer naar het slachthuis vervoerd worden. Dat betekent praktisch dat ze dan niet ook meer geslacht mogen worden. De boeren die toch een hoogdrachtige koe naar de slacht sturen, geven vaak als reden dat ze niet wisten dat hun koe zwanger was.

RTL Nieuws heeft aan ruim 30 rundveeslachthuizen gevraagd hoe vaak er drachtige koeien worden aangevoerd. Slechts één slachthuis gaf aan dat dat wel eens gebeurt, twee anderen zeiden dat dat nooit voorkomt. De rest reageerde niet op de vragen van RTL Nieuws. De NVWA zegt dat ze het niet registreren.

Drachtige koeien niet gespaard

Deskundigen geven tegenover RTL Nieuws aan dat er regelmatig drachtige dieren naar de slacht gaan. Dat boeren dat doen komt doordat de koe minder melk produceert of dat ze vanwege regels hun veestapel moeten inkrimpen. En dat het soms lastig vast te stellen is of een koe drachtig is en ze het dus niet weten.

Slachtverbod verruimen

Sinds 2015 wordt in de Tweede Kamer gesproken over het verruimen van het slachtverbod. Drachtige koeien zouden vanaf 6 maanden niet meer naar het slachthuis mogen. De twee vorige staatssecretarissen van Landbouw zeiden dat te gaan regelen, maar tot op heden is dat nog niet gebeurd.

De huidige minister van Landbouw Carola Schouten zegt dat ze het 'onwenselijk vindt dat hoogdrachtige koeien worden geslacht'. Maar een wettelijk verbod zodat zwangere koeien vanaf zes maanden niet meer mogen worden geslacht is nu niet aan de orde. De minister wil eerst met de boeren in gesprek over het voorkómen van de aanvoer, betere administratie inzake de drachtigheid en bewustwording.

Dit gaat er schuil achter jouw biefstukje

03:09
Dat vlees niet aan een boom groeit, dat weten we natuurlijk wel. Maar hoe zit het nu echt met dat stukje rundvlees op je bord?Onderzoeksverslaggever Maaike Kempes vertelt je alles over de wereld achter jouw stukje rundvlees.