Midterms

De verkiezingen in de VS gaan vooral over de vrouw

05 november 2018 16:34 Aangepast: 05 november 2018 17:34
In Chicago gingen half oktober veel vrouwen de straat op om anderen te overtuigen te gaan stemmen. Beeld © AFP

Vrouwen staan centraal bij de Amerikaanse parlementsverkiezingen van 6 november. De positie van de vrouw is een verkiezingsonderwerp. Ze staan in recordaantallen op de stembiljetten en in het stemhokje kunnen vrouwen weleens de doorslaggevende factor zijn, zegt correspondent Erik Mouthaan.

Dat het zoveel over vrouwen gaat, komt in grote mate door die vórige keer dat de Amerikanen hun stem uitbrachten. In 2016 kreeg Democraat Hillary Clinton meer stemmen dan haar Republikeinse tegenstander Donald Trump, maar werd toch verslagen.

#MeToo

Nooit eerder kwam een vrouw zo dichtbij het presidentschap van de Verenigde Staten. De uitgesproken feminist Clinton moest het onderspit delven tegenover Trump, die inmiddels bezig is aan zijn derde huwelijk. De laatste jaren is hij door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding.

Recordaantal vrouwen verkiesbaar in Amerika: 'We vechten voor onze vrijheid'

Er zijn weer verkiezingen in Amerika. Geen nieuwe president dit keer, maar een nieuw parlement. Vrouwen spelen dit jaar een belangrijke rol, zowel als kiezers als kandidaten.

Sinds zijn overwinning blijven de man-vrouwverhoudingen een onderwerp van gesprek in Amerika. Onder de hashtag MeToo deden duizenden vrouwen in het najaar van 2017 hun beklag over seksuele intimidatie op de werkvloer. Machtige mannen vielen van hun voetstuk en kwamen in de juridische problemen. En er kwamen nog meer vrouwen naar voren die beweerden dat de president zich aan hen had opgedrongen.

Benoeming Kavanaugh

In september en oktober van 2018 bereikten de spanningen in het debat een hoogtepunt. Een benoeming van rechter Brett Kavanaugh liep gevaar toen hij door een voormalige klasgenoot werd beschuldigd van aanranding. Allebei gaven ze live op televisie geloofwaardige verklaringen over de beschuldiging.

Heel het land was verdeeld: geloof je haar, of geloof je hem? Of Kavanaugh uiteindelijk aan de slag kon gaan, was uiteindelijk aan de Senaat, waar een krappe - Republikeinse - meerderheid uiteindelijk instemde met de levenslange benoeming.

Gemotiveerd

De overwinning van Trump, en de discussies in het land, hebben veel linkse vrouwen wakker geschud, vertelt Allison Abney aan RTL Nieuws. Haar organisatie Emerge America stoomt vrouwen klaar zich verkiesbaar te stellen voor de democraten. Ze wijst naar de cijfers van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Eerste en Tweede Kamer). "Op dit moment is maar één op de vijf volksvertegenwoordigers een vrouw. Dat aantal moet omhoog."

 

Het aantal vrouwen in het parlement stijgt, maar ligt nog altijd laag. Het aantal vrouwen in het parlement stijgt, maar ligt nog altijd laag.

Dat gaat zeker lukken, zegt Allison. In totaal staan er 256 vrouwen op het kiesbiljet voor het Huis en de Senaat dit jaar, onder wie 197 Democraten. Want dat is wat keer op keer opnieuw opvalt over de hele linie: de meerderheid van de nieuwe aanwas van vrouwen is links.

Katie werd verkracht, en vertelde het niemand

Zoals Katie Muth uit Pennsylvania. Vlak nadat ze Hillary Clinton zag spreken over de video waarin Donald Trump opschepte over het grijpen en betasten van vrouwen, vertelde ze haar echtgenoot haar grootste geheim: haar verkrachting. Ze had het nog nooit iemand verteld.

Toen Clinton later werd verslagen door Trump, was Katie in shock. "Ik word nu elke dag wakker met een seksueel roofdier in het Witte Huis", zei ze tegen NBC News.

Op de lijst

Katie besloot politiek actief te worden voor de Democraten en staat dit jaar op het kiesbiljet voor de senaat van haar thuisstaat. Haar district stemt meestal Republikeins, maar Muth weet het zeker: zij - en al die andere vrouwen - zullen iedereen versteld doen staan.

Recordaantal vrouwen willen de politiek in

Rachel Crooks uit Ohio is één van het recordaantal vrouwen dat zich heeft gemeld voor de politiek in de VS.

Steeds meer naar links

Hoe stemt de Amerikaanse vrouw? Daar is dit jaar veel aandacht voor. Vooral voor één heel specifieke groep: de hoogopgeleide witte vrouwen. In 2016 stemde 45 procent van hen voor Donald Trump, versus 51 procent voor Clinton.

Maar sindsdien hebben steeds meer Amerikaanse vrouwen hun bedenkingen over Trump en zijn partij. Inmiddels hebben de Democraten onder deze groep een voorsprong van soms wel twintig procent.

Vrouwonvriendelijk

En ook als je naar alle vrouwen in de VS kijkt, zie je dat zij meer en meer naar links leunen. Langzaamaan beginnen ze zich af te keren van de harde Republikeinse retoriek en de president, aan wie het etiket 'vrouwonvriendelijk' nu blijvend lijkt te kleven.

Een meerderheid van de Amerikaanse vrouwen stemt links. Een meerderheid van de Amerikaanse vrouwen stemt links.

Over de uitslag van de verkiezingen zijn de afgelopen weken waanzinnig veel voorspellingen gedaan. Als de vorige verkiezingen, in 2016, één ding bewezen hebben, is het wel dat peilingen er enorm naast kunnen zitten. Maar wat wel duidelijk is: de spilfunctie die vrouwen innemen bij deze verkiezingen, lijkt in het voordeel van de Democraten.

Het campagnespotje van Katie Muth

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore