Brexit

'Britten en EU akkoord over douane-unie'

03 november 2018 23:38 Aangepast: 04 november 2018 11:21
Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © Getty Images

Groot-Brittannië en de EU zouden een geheim akkoord hebben bereikt waarin staat dat Groot-Brittannië na de brexit onderdeel blijft van de douane-unie. Daarmee zou de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijven en zou een van de grootste obstakels in de brexit-onderhandelingen worden weggenomen.

Dat schrijft The Sunday Times. De krant baseert zich op bronnen rond de regering van premier Theresa May. In het akkoord zouden ook details staan over een handelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Uitstapclausule

Dat akkoord zou vergelijkbaar zijn met het CETA-handelsakkoord dat de EU en Canada vorig jaar afsloten.

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit

Het is het zwartste scenario: de EU en het Verenigd Koninkrijk worden het voor maart 2019 niet eens over de brexit.

De overeenkomst zal een uitstapclausule bevatten, waardoor premier Theresa May kan proberen sceptische brexiteers binnen haar Conservative Party voor zich te winnen. Ook zal erin staan dat er geen grenscontroles hoeven te worden uitgevoerd bij de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar dat winkels en fabrieken in plaats daarvan kunnen worden geïnspecteerd.

De voorbereidingen voor een definitieve overeenkomst zijn 'veel verder gevorderd dan eerder onthuld', aldus de krant.

'Speculatie'

Een woordvoerder van Britse premier May doet het bericht in The Sunday Times af als 'speculatie'. "De premier heeft duidelijk aangegeven dat er goede vooruitgang wordt geboekt en dat 95 procent van de deal geregeld is. De onderhandelingen zijn nog gaande." Wel werd bekend dat het Britse kabinet komende dinsdag bijeen komt voor overleg over het plan.

Op vrijdag hoopt May voldoende vooruitgang te hebben geboekt om de EU ervan te overtuigen om een speciale brexit-top tussen de partijen te organiseren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore