Ga naar de inhoud
Meerderheid is tegen

CDA-congres lijnrecht tegenover Buma over hogere rente studieleningen

Archieffoto. Beeld © ANP

De CDA-leden willen dat de fractie opnieuw gaat onderhandelen over hogere rente op studieleningen. Dat bleek vanmiddag op het partijcongres in Groningen. De leden negeerden daarmee het verzoek van de partijtop.

Ze stemden voor een resolutie van de CDA-jongeren, het CDJA, om te heronderhandelen over de afspraak in het regeerakkoord.

'Gaat niet lukken'

Buma zei dat het voorstel niet werkbaar is, omdat hij dan zou moeten heronderhandelen over het regeerakkoord. "Het is een onbegonnen opgave om maandag te heronderhandelen", zei Buma na afloop tegen RTL Nieuws. "Dit is iets waar ik met het CDJA over in overleg wil gaan."

"Ik ben ontzettend blij dat het CDA-congres onze fractie met een overweldigende meerderheid de opdracht heeft gegeven dit onzalige plan te schrappen", zegt CDJA-voorzitter Lotte Schipper.

Kamerleden 'gaan zich beraden'

"Met de geplande verhoging van de rente op studieschulden, waardoor maandlasten voor oud-studenten met 18 procent zouden stijgen, werd weer een drempel worden opgeworpen waardoor nog meer jongeren zouden afzien van een studie. Op deze manier zetten we de eerste stap om ervoor te zorgen dat niet langer de portemonnee van hun ouders maar de potentie van scholieren hun kansen bepaalt."

'Betuttelende
Lees ook
'Betuttelende plannen' over alcohol en roken stuiten op verzet bij coalitie

CDA-kamerlid Harry van der Molen: "Wij zullen ons nu gaan beraden. Sybrand heeft helder aangegeven dat we twijfelen of dit uitvoerbaar is. Ik heb nog geen duidelijkheid wat de vervolgstappen nu zullen zijn."

Samenwerking

"Het komt niet vaak voor", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Want meestal zoeken de CDA-leden de samenwerking en vermijden ze confrontatie met de partijtop."

Buma
Lees ook
Buma haalt uit naar VVD-minister Bruins: 'Had voorkomen moeten worden'