Droge zomer

Tientallen huizen vertonen scheuren en verzakkingen door droogte

03 november 2018 11:23 Aangepast: 03 november 2018 11:52
Een scheur in de muur kan wijzen op funderingsproblematiek. Beeld © ANP

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de buitengewoon droge zomer zijn veel huizen aan het verzakken en het scheuren. Alleen al bij de gemeente Zevenaar zijn vele tientallen gevallen bekend van huizen die ineens grote scheuren vertonen.

Dat meldt De Gelderlander. Ook op andere plekken vertonen huizen scheuren.

Topje van de ijsberg

"Er komen steeds meer klachten over panden met zogenoemde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd", zegt Mark Born van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek in de krant.

En wat er nu al zichtbaar wordt, is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg, vreest Alex Hekman, Business Director Water van ingenieursadviesbureau Sweco dat onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering voor onder meer woningen.

Kwetsbare gebieden

Volgens Sweco staan naar schatting 750.000 tot een miljoen woningen in kwetsbare gebieden op funderingen die last kunnen krijgen van een lage grondwaterstand.

Door verzakkingen, veroorzaakt door inklinkende, uitgedroogde kleilagen, kunnen huizen 'op spanning komen te staan', stelt ook grondwaterspecialist Maarten Kuiper van ingenieursbureau Wareco in de Gelderlander. 

Geleidelijke verzakking

"Veel constructies kunnen best een geleidelijke verzakking aan", zegt Kuiper. "Maar als er dan bijvoorbeeld jaren later in de buurt geheid wordt, er zwaar verkeer langs rijdt of een gewichtsverandering plaatsvindt door een verbouwing, kunnen er alsnog scheuren ontstaan." Het bedrijf krijgt de laatste maanden naar eigen zeggen steeds meer meldingen van schade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore