Grensoverschrijdend gedrag

Oncoloog weg om #MeToo: 'Ik had het nooit zover moeten laten komen'

03 november 2018 07:33 Aangepast: 03 november 2018 08:25
Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Beeld © ANP

Jan Schellens, vooraanstaand onderzoeker naar kanker in Nederland, is vertrokken bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis wegens grensoverschrijdend gedrag tegenover een promovenda.

Dat schrijft het NRC. Een extern bureau had op verzoek van de raad van bestuur onderzoek gedaan naar aanleiding van meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

'Gevoelens van affectie'

In een schriftelijke verklaring aan NRC bevestigt Schellens zijn vertrek. De begeleiding van een promovenda heeft volgens hem geleid tot 'gevoelens van affectie'. Hij schrijft: "Het spijt me tegenover alle betrokkenen zeer dat ik het zover heb laten komen. Wat plaatshad, is niet gepast in de gegeven verhoudingen op het werk."

Het ziekenhuis bevestigt zijn vertrek eveneens, maar wil 'vanwege de privacy van betrokkenen' verder niets zeggen. Schellens heeft per afgelopen donderdag zelf ontslag genomen bij de Universiteit Utrecht, waar hij in deeltijd hoogleraar was.

Oeuvreprijs

Schellens geldt als de motor achter vele klinische studies die de behandeling van kanker hebben verbeterd en kreeg vorig jaar een prestigieuze oeuvreprijs. Hij geniet enige bekendheid door optredens in tv-programma's als De Wereld Draait Door en RTL Late Night.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'We leren te weinig van #metoo, geef kleuters al uitleg bij doktertje spelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore