Ga naar de inhoud
Nederlandse Amerikanen

Bij toeval Amerikaan: Trump wil af van mensen als Beau (2) en Margot (28)

Sjors met zijn vrouw Simone en Beau (toen 3 maanden) voor het Witte Huis in Washington. Beeld © Eigen foto.

Baby's van niet-Amerikanen die in de Verenigde Staten worden geboren, zouden geen Amerikaans paspoort meer moeten krijgen. Dat vindt president Donald Trump. De president heeft het daarmee bijvoorbeeld over de Nederlandse Beau (2) en Margot (28).

Maar waarom? En wat merk je er eigenlijk van, als je 'per ongeluk' Amerikaan bent?

Twee paspoorten

Beau, nu 2 jaar jong, werd geboren in de VS. Haar ouders woonden iets meer dan anderhalf jaar in Washington. Een paar maanden voor hun terugkeer naar Nederland werd Beau geboren. "Een kind krijgen plan je niet", zegt vader Sjors. En dus heeft Beau nu een Nederlands én een Amerikaans paspoort.

Dat geldt ook voor de 28-jarige Margot. Ze woonde er de eerste twee jaar van haar leven vanwege het werk van haar ouders. "Aan de ene kant is de regeling dat je een paspoort krijgt als je op Amerikaanse grond bent geboren wel gek. In veel Europese landen werkt het niet zo. Maar ik zou het wel jammer vinden als het wordt afgeschaft."

'Echte luxe'

Zo'n Amerikaans paspoort biedt namelijk de nodige voordelen, weet Margot. "Toen ik een summer school volgde en later stage liep in Amerika had ik geen gezeur met visa. Je hoeft minder te regelen." 

En een vriendin van haar wilde graag in Amerika werken en vond daar een baan, maar kon geen green card (Amerikaanse verblijfsvergunning) krijgen. "Dat zou bij mij in principe makkelijker gaan. Ik zie mijn Amerikaanse paspoort op dat gebied dan ook echt als een luxe." 

Wat is het zogenoemde Amerikaanse 'birthright citizenship'?

Het birthright citizenship betekent dat elke persoon die geboren is op Amerikaanse bodem ook als een staatsburger van het land wordt beschouwd.

Waarom wil Trump af van het beleid?

President Trump heeft vaak zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over het birthright citizenship. Zijn probleem ligt vooral bij migranten en illegalen. 

Trump zei er het volgende over: "Wij zijn het enige land ter wereld waar iemand binnen kan komen en kan bevallen en die baby dan meteen een staatsburger is van de Verenigde Staten. Met alle voordelen van dien. Het is belachelijk. Het moet eindigen."

Zijn beweringen bleken overigens onjuist. Bijna alle landen in Zuid-Amerika kennen de regeling en ook in Canada, Mexico en Pakistan werkt op die manier.

Thanksgiving

De 2-jarige Beau vindt er natuurlijk op haar jonge leeftijd uiteraard nog maar weinig van. Haar vader Sjors ziet er op dit moment vooral het leuke van in dat zijn dochter ook Amerikaanse is. "We vieren bijvoorbeeld ieder jaar Thanksgiving samen met alle mensen die ons in de VS hebben opgezocht, als teken van dankbaarheid. Dan komt er een grote 'turkey met fries' op tafel. Dat is altijd heel erg leuk. Ook Independence Day vieren we."

Er zijn ook échte voordelen aan het Amerikaanse staatsburgerschap van zijn dochter die Sjors wel bevallen, en president Trump waarschijnlijk wat minder. "Onze dochter zou later als het ware onze sponsor kunnen zijn als we terug zouden willen naar de VS."

Oude dag

"We zouden gewoon in de VS kunnen verblijven als Beau daarheen zou gaan. We kunnen dan zonder veel moeite mee en daar gaan wonen. Misschien leuk voor onze oude dag", zegt Sjors. Zijn vrouw en hij gebruiken het Amerikaanse paspoort van Beau nu nooit. Dat roept bij de douane alleen maar vragen op, zegt hij. "Maar als we naar de VS zouden gaan, zou ik het wel gebruiken."

Maar er kleven ook nadelen aan het Amerikaans staatsburgerschap. Zo zijn Amerikanen die in het buitenland wonen belastingplichtig in hun geboorteland. "Dat betekent niet meteen dat ik belasting moet betalen, maar ik moet wel belastingaangifte doen", vertelt Margot.

Uitzoeken hoe het precies zit met die Amerikaanse belastingregels vergde bovendien het nodige uitzoek- en papierwerk. Afstand doen van je Amerikaanse staatsburgerschap om deze plicht te ontlopen is niet direct de oplossing. Dit kan namelijk pas op legale wijze als je vijf jaar op rij belastingaangifte hebt gedaan. 

Gedoe bij douane

En bij de Amerikaanse douane wordt Margot niet per se met open armen ontvangen. "Ze zien dat ik twee nationaliteiten heb en dat vinden ze niet zo fijn. Daarom neem ik altijd mijn Nederlandse paspoort mee en leg ik mijn situatie uit. Het is altijd wel een gedoetje."

Door haar staatsburgerschap mogen Beau en Margot later gewoon stemmen in de Verenigde Staten. En misschien blijft het wel niet alleen bij stemmen. Sjors, met een lach: "Zolang Hillary Clinton geen president wordt, zeggen wij altijd dat we de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten op de wereld hebben gezet."