Ga naar de inhoud
Behandelingen in gevaar

Kernreactor Petten weer opgestart na lek in reactor

De kernreactor in Petten is weer in gebruik. Over ongeveer een week moet de installatie weer op het oude niveau isotopen maken. Die worden gebruikt voor kankerpatiënten en mensen met schildklierklachten.

De zogeheten Hoge Flux Reactor werd een week geleden uitgeschakeld. Dat gebeurde nadat 900 liter radioactief verontreinigd water in de bodem was terechtgekomen na een lek in een leiding. 

Patiënten afgebeld

De behandeling van kankerpatiënten kwam daardoor in gevaar. Er werden al patiënten afgebeld.

 

Behandelingen
Lees ook
Behandelingen patiënten met kanker stilgelegd door lek in kernreactor Petten

Het is nog niet bekend wanneer en hoe de bodem wordt schoongemaakt. Exploitant NRG heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Daarna kreeg het bedrijf toestemming van de toezichthouder, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, om de reactor op te starten.

Kankergezwellen opsporen

Petten is een van de weinige plekken in de wereld waar isotopen worden gemaakt. Die worden gebruikt om kankergezwellen in een vroeg stadium op te sporen. "40 procent van de isotopen die wereldwijd worden gebruikt, worden gemaakt in Petten. In Europa ligt dat percentage op 65 procent", zegt nucleair geneeskundige Marcel Stokkel van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Stokkel, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG), houdt een pleidooi voor de bouw van een nieuwe reactor. "De storingen in Petten gebeuren vaker. Hoe langer de bouw van een nieuwe reactor wordt uitgesteld, hoe groter het probleem wordt. Als er niets wordt gedaan, gaat het vanaf 2025 levensbedreigende situaties opleveren."

Lekkage
Lees ook
Lekkage bij kernreactor Petten