Willens en wetens

'Minister Van Nieuwenhuizen misleidt rechter over verbod stint'

31 oktober 2018 13:13 Aangepast: 31 oktober 2018 14:33
De stints gaan sinds het verbod de weg niet meer op. Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft tijdens een kort geding over het verbod op de stint de rechter ‘willens en wetens onjuist geïnformeerd’. Dat stelt de jurist die een kinderdagverblijf bijstaat in de rechtszaak na een reconstructie van RTL Nieuws.

Bij het ongeluk met een stint op een spoorwegovergang in Oss kwamen op 20 september vier kinderen om het leven. Een ander kind raakte gewond, net als de bestuurster van het voertuig. Ruim een week later werd de stint door de minister verboden in afwachting van onderzoek naar de veiligheid ervan. Jurist Werner van Bentem stapte namens een kinderdagverblijf in Almere naar de rechter om het verbod ongedaan te maken.

Van Bentem zegt nu dat uit publicaties van RTL Nieuws zou blijken dat door het ministerie tegenstrijdige en onjuiste informatie is verstrekt, niet alleen aan de Tweede Kamer, maar ook aan de rechter. Morgen zou de rechter uitspraak doen in het kort geding, maar Van Bentem heeft de rechter vanochtend gevraagd om het onderzoek te heropenen op basis van de nieuwe informatie. (Bekijk hier het verzoek, .pdf) Dat heeft de rechtbank vanmiddag afgewezen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stint: verdraaide de minister de waarheid bewust?

Die nieuwe informatie gaat voornamelijk over de veranderingen die de stint in de loop der jaren heeft ondergaan. Het voertuig is in 2011 gekeurd door de RDW. Daarna is de stint door de fabrikant op een aantal punten gewijzigd. Zo heeft de stint een zwaardere motor gekregen om het voertuig veiliger te maken. Volgens het ministerie had de fabrikant dit moeten melden aan het ministerie.

Geen meldplicht nodig

Uit een mailwisseling tussen een andere fabrikant en het ministerie (.pdf), in handen van RTL Nieuws, valt op te maken dat die meldplicht er helemaal niet was. Zo schrijft een hoge ambtenaar aan de fabrikant: "Een exacte grens, waar u naar op zoek bent […] is niet aan te geven. Zolang de oorspronkelijke constructie geen geweld wordt aangedaan, is er geen probleem."

Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans zegt dat 'er strategisch is geïnformeerd': "Hier is best een boel aan de hand."  

Dit kan een nieuw licht werpen op het besluit van de minister om de stint te verbieden, zegt ook hoofddocent aansprakelijkheidsrecht en verantwoordelijkheid Elbert de Jong van de Universiteit Utrecht.

Fabrikant stint failliet: 'Van troetelbeer werden we paria'

Eerder deze week interviewden we de eigenaar van stint.

Ministerie blijft bij bewering

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijft erbij dat wijzigingen aan de stint gemeld moesten worden.

Een woordvoerder wil niet ingaan op het verwijt over tegenstrijdige informatie. "We geven geen commentaar op de gewisselde informatie in een lopende rechtszaak. Het gaat bij de vragen van RTL Nieuws over de interpretatie van het juridisch kader. Het oordeel daarover is aan de rechter."

Stevig debat

SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin noemt de tegenstrijdige informatie van het ministerie 'een opzichtige poging om het gebrek aan regie weg te poetsen'. 

Morgen gaat de Tweede Kamer in debat over de gang van zaken rond de stint. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: "Er spelen heel veel vragen over de rol van deze diensten en of de informatie die met de Kamer en de rechter is gedeeld correct en volledig is. Het wordt morgen een stevig debat."

Miniatuurvoorbeeld
Reconstructie

Een giftige cocktail: vier dode kinderen, paniek en House of Cards

Miniatuurvoorbeeld
Tijdlijn

Tijdlijn stint: van veilige innovatie tot waardeloos schroot

RTL Nieuws / Yoeri Vugts / Pieter Klein

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore