Urenlang in spanning

Familie vermiste tiener op IJsselmeer: 'Een godswonder dat hij nog leeft'

30 oktober 2018 21:47 Aangepast: 30 oktober 2018 21:49
De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Beeld © ANP

Urenlang zat de familie De Boer uit Urk in grote spanning. Hun zoon en neefje van 13 raakte gisteravond vermist op het IJsselmeer. Hij had zelf een sloep gepakt en was op pad om een visnet dicht te doen. "Hij ging nooit alleen met de boot", zegt zijn tante tegen RTL Nieuws.

"Hij ging om een uur of 5 's middags weg. Niemand wist ervan", zegt zijn tante, die liever niet met haar naam genoemd wil worden. "Net buiten de haven hield de motor er vervolgens mee op. Hij heeft nog naar schepen gezwaaid en geroepen, maar die zagen hem niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jongen (13) gezond en wel terugggevonden na grote zoekactie IJsselmeer

Stuurloos

De jongen dobberde vervolgens uren stuurloos op het IJsselmeer. Uiteindelijk sloeg hij met zijn boot op de stenen van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. "Hij heeft nog geen telefoon, dus hij kon ook geen contact opnemen."

Ze ging van het ergste scenario uit. "Helemaal toen zijn sloep leeg werd aangetroffen. Dat is toch een soort van bevestiging dat het einde is gekomen." Ongeveer een kwartier later kwam het verlossende bericht: ook de jongen was gevonden. Niet ver van de boot.

'Hier kun je als ouder niets aan doen'

"De politie had iemand zien lopen die voldeed aan het signalement. Ze gingen kijken en het bleek inderdaad mijn neefje. Dat was echt heel erg fijn. Het is een godswonder dat hij nog leeft."

De ouders van de jongen zijn heel dankbaar dat het zo is afgelopen. Via sociale media krijgen ze wel veel verwijten dat dit kon gebeuren. Veel mensen vinden het vreemd dat de jongen alleen kon gaan varen. Onterecht, vindt zijn tante. "Hier kun je als ouder niets aan doen."

Medeleven

Met de jongen gaat het volgens zijn tante goed. "Hij is er erg nuchter onder, maar je weet niet hoe dat in de loop van de tijd gaat. Iedereen spreekt ons nu aan en vraagt hoe het gaat. Er is veel medeleven. Dat is nu heel fijn, maar op een gegeven moment moet de rust wel terugkeren." 

Om het niet nog een keer te laten gebeuren, zijn er nu afspraken gemaakt. "Als hij dan weggaat, krijgt hij een mobiel mee in geval van nood."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore