Ga naar de inhoud
Inspiratie voor films

Beruchte gangster James 'Whitey' Bulger vermoord in zijn cel

James 'Whitey' Bulger. Beeld © AFP

Gangster James 'Whitey' Bulger is op 89-jarige leeftijd vermoord in een gevangenis in de Amerikaanse staat West-Virginia. Dat melden Amerikaanse media. Bulger werd in 2013 veroordeeld voor elf moorden. Zijn leven was een inspiratiebron voor meerdere filmmakers.

Bulger werd gevonden in zijn cel kort nadat hij vandaag was verplaatst vanuit Florida. Het is niet duidelijk hoe hij om het leven is gebracht. Hij zat sinds 2011 vast nadat er jarenlang naar hem was gezocht. Hij werd veroordeeld tot tweemaal levenslang.

Films

Bulger was vroeger de leider van een criminele organisatie in Boston. Op basis daarvan werd de film Black Mass opgenomen. Johnny Depp speelde de rol van Bulger. Ook de film The Departed is voor een deel gebaseerd op zijn leven. 

'Johnny
Lees ook
'Johnny Depp terug voor Whitey Bulger-rol'

Bulger werd op zijn dertiende voor het eerst opgepakt. In 1956 moest hij de cel in voor het beroven van meerdere banken. 

Winter Hill Gang

Na zijn vrijlating werd hij leider van de Winter Hill Gang. Samen met zijn compagnon was hij gewetenloos en maakte vele slachtoffers. Deze bende uit Boston maakte zich volgens justitie onder andere schuldig aan moord, drugshandel, afpersing en witwassen.

Bulger werkte ook geruime tijd als informant voor de FBI en schakelde op die manier verscheidene rivalen uit. Daardoor groeide hij zelf versneld uit tot een van de belangrijkste figuren in de onderwereld van Massachusetts, waar zijn jongere broer William ('Billy') een man van aanzien was en jarenlang Senaatsvoorzitter.