Onderzoek stint

Kamer wantrouwt informatie en hekelt optreden minister over stint

29 oktober 2018 05:59 Aangepast: 29 oktober 2018 10:05
Minister Cora van Nieuwenhuizen. Beeld © ANP

De oppositie in de Tweede Kamer heeft felle kritiek op minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), vanwege de manier waarop haar ministerie en de inspectie optreden in de nasleep van het dramatisch ongeluk met een stint in Oss. PvdA, GroenLinks en regeringspartij D66 hebben grote twijfel of de minister het parlement volledig en zorgvuldig heeft geïnformeerd. De SP concludeert dat Van Nieuwenhuizen 'de Kamer onjuist' heeft ingelicht.

De partijen zeggen dit in een reactie op een uitvoerige reconstructie van RTL Nieuws, waarin een reeks van nog geheime documenten wordt gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de Kamer informatie wordt onthouden over het besluit om de stint van de weg te halen.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt:

  • Ministerie en de inspectie hebben doelbewust een foute, onvolledige politie-verklaring over incidenten in Amsterdam gebruikt om de stint van de weg te halen.
  • Al op de dag van het ongeval in Oss lag er een 'concept-besluit' op het ministerie klaar om de stint te verbieden.
  • De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), kwam er op de dag van het ongeluk achter dat de ILT nooit toezicht heeft gehouden op de stint, terwijl deze inspectie 'bevoegd toezichthouder' is op 'verkeersproducten' als de stint.
  • De inspectie concludeerde direct na Oss, dat de ILT te weinig technische expertise in huis had, en dat er daarom een extern veiligheidsonderzoek moest komen naar de veiligheid van de elektronische bolderkar, dat maanden zou duren. Daarmee leek het lot van de stint bezegeld.

'Zeer problematisch beeld'

In de Tweede Kamer wordt kritisch en verontwaardigd gereageerd. "Het verbod op de stint toont zoveel gebreken dat het er alle schijn van heeft dat het ministerie eigen falen probeert af te dekken met 'voortvarend' handelen na Oss," zegt SP-Kamerlid Cem Lacin. "Het onvolledig en onjuist informeren van de Kamer door de minister maakt de zaak niet geloofwaardiger. De minister heeft heel veel uit te leggen."

Suzanne Kröger (GroenLinks) zegt dat uit het onderzoek van RTL Nieuws een 'zeer problematisch beeld' ontstaat van het optreden van ministerie en inspectie, die zich 'in alle bochten moeten wringen doordat voor een vlucht naar voren is gekozen. "Als het inderdaad zo is dat de Kamer niet juist en onvolledig is geïnformeerd, is dat zeer kwalijk. Ik wil van de minister weten: klopt het dat informatie is weggelaten? Waarom waren regels en handhaving niet op orde?"

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt nog steeds te begrijpen dat na het ongeluk is gekozen voor veiligheid en dat de stint van de weg is gehaald. "Maar het is niet te begrijpen als het hoofddoel was om politieke verantwoordelijkheid af te schuiven." Hij wil alle informatie over de veiligheid van de stint ontvangen. Dat zegt ook Rutger Schonis, van regeringspartij D66: ,,Ik zal de minister vragen hoe het door RTL Nieuws gepresenteerde feitenrelaas zich verhoudt tot de stukken die al aan de Tweede Kamer zijn verstrekt.

'Stint kon op hol slaan'

Op 20 september doet een medewerkster van een kinderdagverblijf in Amsterdam een melding bij de politie over 'rem- en stopproblemen' met stints. Later maakt de politie-Brabant hiervan een proces-verbaal op. Op basis hiervan concludeert de ILT dat de stint 'op hol kon slaan'.

Dit is de 'trigger' voor spoedoverleg, voorafgaand aan het besluit om de stint van de weg te halen. De ILT ontvangt de informatie zaterdag en wil dan direct met Stint-baas Edwin Renzen spreken. Dat spoedoverleg krijgt zondag 30 september een vervolg. Maar op die zondag laat de kinderopvang 's ochtends aan de ILT weten dat de door de politie opgestelde verklaring niet klopt, en dat die moet worden ingetrokken. Men is het niet eens met de manier waarop met de melding wordt omgesprongen, en zeker niet door de ILT. Ook het ministerie krijgt die zondagavond te horen dat het proces-verbaal niet deugt. De ILT zegt dat de kinderopvang zich bij de politie moet melden.

Foutief proces-verbaal

Op 1 oktober laat de kinderopvang om 11 uur 's ochtends aan de politie weten dat de verklaring formeel moet worden ingetrokken. En, als de politie dat niet wil, dat er dan een aanvullende verklaring in het proces-verbaal moet worden opgenomen waarin de juiste lezing van de kinderopvang staat. De politie Oost-Brabant zegt toe dit te doen, en de opmerkingen van de kinderopvang door te geven aan het ILT.

Het ministerie besluit op 1 oktober de stint van de weg te halen, mede op basis van een foutief en onvolledig proces-verbaal. Het ministerie laat dit weekeinde weten dat men geen 'aanvullende verklaring' heeft kunnen vinden bij de politie. Het Openbaar Ministerie – dat het onderzoek naar 'Oss' leidt kon vragen van RTL Nieuws hierover dit weekeinde niet beantwoorden.

Het ministerie heeft na de schorsing nog tweemaal geprobeerd om het foutieve proces-verbaal toch te gebruiken in de bewijsvoering. In het kort geding dat tegen de minister was aangespannen door een kinderopvang in Almere. En voor het Kamerdebat, dat aanstaande donderdag is. Tot tweemaal toe is dat geweigerd door de kinderopvang, die erop wees dat dit niet door de beugel kon zonder de aanvullende verklaring.

Hoe veilig is een stint en hoe werkt zo'n wagen?

Onze verslaggever onderzocht vlak na het ongeluk in Oss hoe een stint werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore