Ga naar de inhoud
1,5 keer meer

'Geluidshinder Schiphol erger dan gedacht'

Het scherpere reisadvies zal vermoedelijk weinig Amerikanen afschrikken. Beeld © ANP

Omwonenden van Schiphol ervaren veel meer geluidshinder van de luchthaven dan Schiphol zelf rapporteert. Het gaat bij de ervaring van ernstige geluidsoverlast van het vliegverkeer van en naar Schiphol om anderhalf keer meer hinder. Dat stelt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

De organisatie analyseerde Hinderbelevingsonderzoeken van GGD's van gemeenten rondom Schiphol. In 2016 ervoeren volgens de milieufederatie 198.000 mensen ernstige geluidshinder.

Slechter slapen

Schiphol berekende zelf dat er 138.500 gedupeerden waren. Volgens recent onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Instituut ligt het verschil tussen de theoretische berekening van Schiphol en het meten van de werkelijke geluidshinder tussen de 1 en 2 decibel.

"Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbewegingen. De luchthaven maakt daar gretig gebruik van", aldus directeur Sijas Akkerman.

Volgens de milieufederatie hadden 40.000 mensen last van slechtere nachten door het geluid. Dat is twee keer zoveel dan het aantal van 19.500 waar Schiphol op uit kwam. "Het aantal gehinderden is via verschillende methoden vast te stellen. Wij gebruiken de methode die de overheid heeft vastgesteld", zegt een woordvoerder van Schiphol in een reactie.

'Cijfers
Lees ook
'Cijfers geluidsoverlast Schiphol kloppen niet'

Krimp in plaats van groei

Akkerman is het niet eens met die manier van berekenen en wijst naar de overheid. "Als de overheid naar de werkelijke geluidshinder zou kijken, dan zou Schiphol moeten krimpen in plaats van groeien."

Schiphol stelt hetzelfde doel voor ogen te hebben als de milieufederatie. "We willen inzicht in de hinder en die beperken. We ondersteunen ook de aanpak van de minister om het meten van geluid, naast het berekenen, een grotere rol te geven."

Bron: RTL Nieuws