Ga naar de inhoud
Legalisering marihuana

Legale wiet Canada extreem populair, winkels zijn door voorraden heen

Een jongen nadat hij legale wiet heeft gekocht in Canada. Beeld © AFP

De legalisering van wiet in Canada heeft tot een stormloop geleid. Sommige winkels sluiten nu drie dagen per week hun deuren, omdat ze de vraag niet aankunnen.

Sinds tien dagen is marihuana in Canada legaal voor recreatief gebruik, daarom zijn er vanuit de overheid verschillende winkels geopend waar je wiet kunt kopen. Twaalf winkels in Quebec zijn nu door hun voorraden heen.

Nieuwe openingstijden

De nieuwe openingstijden blijven van kracht totdat de winkels een voorraad kunnen garanderen. Zo hopen de winkels de dagen dat ze wel open zijn hun klanten beter te kunnen bedienen. Maar het blijft onzeker of er op die dagen genoeg wiet beschikbaar is.

De afgelopen jaren werd privégebruik van wiet net als in Nederland gedoogd, maar sinds 17 oktober is het helemaal vrijgegeven. Dat gebeurde met de wet die in juni van dit jaar werd aangenomen door de Senaat. Daarin staat hoe Canadezen drugs mogen telen en verkopen. Premier Justin Trudeau wilde de drugs legaliseren zodat er beter toezicht kan komen op de productie en distributie van marihuana.

Vier planten in huis

Canadezen mogen van de wet nu maximaal 30 gram cannabis in het openbaar bij zich hebben. Thuis mogen ze vier planten hebben staan. De drugs meenemen naar een ander land, is wel verboden. 

'Historische
Lees meer:
'Historische dag' in Canada: wiet legaal te koop