Ga naar de inhoud
Dode dieren

Mysterieuze vogelsterfte in Den Haag: dode spreeuwen vallen massaal uit de lucht

Een dode spreeuw in het Huijgenspark. Beeld © Dierenhospitaal en Dierenambulance Den Haag e.o.

Al dagen op rij vallen er in het Haagse Huijgenspark dode spreeuwen uit de lucht. Naar schatting hebben al zo'n 150 vogels het loodje gelegd. Wat hiervan de oorzaak is, wordt onderzocht.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Dutch Wildlife Health Centre en een laboratorium van de Universiteit Wageningen doen onderzoek naar de doodsoorzaak van de spreeuwen. Een dierenarts van vogelopvang De Wulp verrichte vorige week sectie op een aantal vogels. Zij vond alleen inwendige bloedingen en geen sporen van gif.

Verontreinigd water

"Vorig jaar hadden we eenzelfde situatie bij de Haagse Hogeschool, waar toen werd verbouwd", vertelt een medewerker van de Dierenambulance. "Toen werden er tientallen dode kauwen gevonden, die waarschijnlijk vergiftigd waren doordat ze verontreinigd water hadden gedronken. Wat er nu aan de hand is, is echt speculeren. Hopelijk weten we volgende week meer, want dit is niet normaal."

Vorige week vrijdag kwamen de eerste meldingen over dode spreeuwen binnen bij de Haagse Dierenambulance. Bij aankomst op de plek des onheils werden er exact dertig spreeuwen aangetroffen. Ze waren dood uit een boom gevallen. Gisteren lagen er zelfs meer dan negentig spreeuwen in het park.

Zieke honden                  

Volgens wandelaars die hun hond op de plek uitlieten, werden ook hun dieren daarna ziek. Honden moesten overgeven en hadden problemen met de ontlasting. Daarom heeft de politie de plek tijdelijk afgezet.