Interactieve kaart

Grote verschillen gezondheid kinderen: zo is het in jouw buurt

03 november 2018 09:30 Aangepast: 03 november 2018 23:16
Archieffoto. Beeld © iStock

Gemiddeld kosten kinderen tot 12 jaar in Nederland zo'n 1.200 euro aan zorg per persoon per jaar. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er grote regionale gezondheidsverschillen zijn en die hebben we in kaart gebracht. Bekijk hier hoe hoog de zorgkosten zijn voor de kinderen in jouw wijk.

Een doorsnee kind in het Groningse Ter Apel is per jaar 1.000 euro meer kwijt dan een kind in het Noord-Hollandse Landsmeer. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde per wijk of dorp de gedeclareerde kosten bij zorgverzekeraars voor alle kinderen in Nederland tussen de 0 en 12 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kind in arme wijk bij geboorte al ongezonder

Het gaat daarbij om de meest uiteenlopende vormen van zorg. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de huisarts, het ziekenhuis, medicijnen, fysiotherapie en de tandarts.

Hoe hoog zijn de zorgkosten voor kinderen in jouw wijk?

Indien de kaart niet goed werkt in de app, klik hier.

Over deze kaart

Om deze kaart mogelijk te maken, heeft de onderzoeksredactie van RTL Nieuws cijfers van de zorgverzekeraars (samengevoegd door Vektis) geanalyseerd. Het gaat daarbij om de meest recente cijfers per driecijferige postcode over de jaren 2015 en 2016.

Om wijken en dorpen onderling met elkaar te kunnen vergelijken is bij de berekening van de gemiddelde kosten gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht. Omdat een 0-jarige gemiddeld meer zorgkosten maakt dan een 8-jarige, zou anders een wijk met relatief veel 0-jarigen automatisch hoog scoren. De gehanteerde methode zorgt voor een eerlijker vergelijk.

Omdat bepaalde wijken of dorpen een beperkt aantal kinderen hebben, zijn deze gevoeliger voor uitschieters. In zo'n geval kan één kind dat veel zorgkosten maakt een flinke invloed hebben op het gemiddelde. Om die reden tonen we voor die betreffende wijken wel de gemiddelde kosten, maar geen vergelijking met de rest van het land op de kaart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee keer per week friet eten, dat kan toch best? Doe de quiz!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore