Ga naar de inhoud
Gezakt

Wordt jouw rijexamen afgebroken? Dan moet je zes weken wachten

Archieffoto. Beeld © ANP

Kandidaten van wie het rijexamen wordt afgebroken, moeten vanaf volgende week maandag minimaal zes weken wachten voordat zij weer een poging mogen wagen. "Voor andere gezakte kandidaten blijft de verplichte wachttijd twee weken", schrijft het CBR op haar website.

Dit jaar gebeurde het al 1679 keer dat rijexamens werden afgebroken. Dat gebeurt als de kandidaat 'een gevaar vormt voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer'.

Rijexamen
Lees ook
Rijexamen komt vaak veel te vroeg: sommigen kunnen niet eens schakelen

Gewenst gedrag

Het CBR verwacht dat een leerling zes weken nodig heeft 'om het gewenste gedrag aan te leren'.

Maar die periode is niet alleen bedoeld om fatsoenlijk te leren autorijden. Het is ook om kandidaten en ouders geen mogelijkheid te geven om druk uit te oefenen om vroeg op examen te gaan.

Slagingspercentage 50 procent

En het CBR ziet nog een bijkomend voordeel: "In deze tijd van economische groei en lange wachttijden wordt de beschikbare examencapaciteit op deze manier niet onnodig gebruikt door kandidaten die nog niet klaar zijn voor het examen. Het gemiddelde slagingspercentage voor het autorijexamen is in de afgelopen jaren iets gestegen, maar ligt met 50 procent toch laag. Door een goede voorbereiding op het examen kan dit percentage hoger worden."