Ga naar de inhoud
Nieuws

'ING negeerde waarschuwingen van drie ministers van Financiën'

ING-ceo Ralph Hamers, wiens omstreden loonsverhoging werd ingetrokken. Beeld © ANP

Drie ministers van Financiën op rij, Jan Kees de Jager, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra, hebben ING gewaarschuwd dat een flinke salarisverhoging voor de top zou kunnen leiden tot sociale onrust.

De forse salarisverhoging voor topman Ralph Hamers van ING, die uiteindelijk niet doorging, was dus helemaal niet goed afgestemd met het ministerie van Financiën, schrijft De Telegraaf maandag. Dat zou blijken uit interne documenten van het ministerie van Financiën die de krant opvroeg via de Wet Openbaarheid van Bestuur (wob).

ING suggereerde dat de hogere beloningen voor de topbankiers waren afgestemd met het ministerie, maar dat blijkt niet te kloppen. Uit de brieven blijkt dat de ministers en de bank het jarenlang oneens waren over de salarissen van de topbestuurders.

'Niet minder dan Rabobank'

Toenmalig minister Dijsselbloem eiste in 2013 bijvoorbeeld een lager salaris voor ceo Ralph Hamers dan zijn voorganger Jan Hommen kreeg. Die lagere beloning kwam er na veel druk uit Den Haag maar ING trok wel een lijn: een lager salaris dan de baas van Rabobank was onbespreekbaar.

In 2015 wilde ING de top ook een lekkere salarisverhoging geven. Toen schreef de minister aan de bank: "Ik waarschuw dat de beloning een verkeerd signaal is wat de reputatie van ING (en de rest van de financiële sector) geen goed zal doen."

Toch weer verhogen

Eerder dit jaar waren er toch weer plannen om het salaris van Hamers met 50 procent verhogen. Volgens de commissarissen van ING verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van collega's van Europese bedrijven van vergelijkbare grootte. "ING moet in elk geval gewaarschuwd zijn dat dot wederom een maatschappelijke discussie kan opleveren", schrijft een ambtenaar van Financiën.

Die maatschappelijke ophef volgde inderdaad. Pas daarna zag ING van de salarisverhoging af.

'Afgestemd met Financiën'

In maart dit jaar moest Jeroen van der Veer, voorzitter van de raad van commissarissen van ING, tekst en uitleg geven over de salarisverhoging van Hamers. Volgens hem waren de richtlijnen voor de salarissen van de top van de bank eerder uitgebreid besproken met het ministerie van Financiën.

"Het destijdse beleid was zeer nauwkeurig afgestemd met het ministerie van Financiën, of zijn afgevaardigde, de Secretaris Generaal (..). Dat is eindeloos op en neer gegaan", zei Van der Veer bij de hoorzitting. Het salaris kon zonder al te veel extra overleg met het ministerie verhoogd worden, het ging tenslotte om 'uitvoering van bestaand beleid'. Toen al liet het ministerie van Financiën laat aan RTLZ weten zich niet te herkennen in dit verhaal.

Wel hoe, maar niet hoeveel

"We hebben nooit geclaimd dat het salaris is afgestemd", zegt woordvoerder Raymond Vermeulen vandaag in een reactie aan RTL Z. "De methodiek, de manier waarop we de salarissen bepalen, is afgestemd. Maar niet hoe we die hebben uitgevoerd. We hebben de salarisverhoging wel gemeld en het is ons niet ontgaan dat het ministerie van Financiën een andere mening was toegedaan."

Het salarisdebacle van Ralph Hamers van ING: een tijdlijn

01:08