Kind gewond

Weer ongeluk met gevaarlijk Multiplay-springkussen

18 oktober 2018 16:01 Aangepast: 18 oktober 2018 19:30
Hulpdiensten na het ongeluk van afgelopen weekend in Stroe.

Opnieuw is een kind gewond geraakt na een metershoge val van een Multiplay-springkussen. Het slachtoffer is met een ambulance afgevoerd. Dit is het vierde ongeluk in korte tijd op een zogenoemde Multiplay. Zo liepen twee kinderen een schedelbasisfractuur op nadat ze afgelopen zomer van net zo'n springkussen waren gevallen.

Dit keer ging het mis op een camping in Stroe, tijdens een festival afgelopen weekend. Het slachtoffer is een jongen van een jaar of 12, schat Han van der Dussen, eigenaar van de camping.

Van der Dussen: "Andere gasten zagen hem op het springkussen klimmen, op een bepaald moment is hij van de bovenkant naar beneden gevallen. Hij is naast het luchtkussen terechtgekomen en naar het ziekenhuis gebracht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden levensgevaarlijke springkussens in omloop

Springkussen gevaarlijk 

Het gaat om een gevaarlijk springkussen. Dit toonde de onderzoeksredactie van RTL Nieuws vorig maand samen met deskundigen aan.

"Aan de binnenkant van de Multiplay zitten opblaasbare bogen vanwaar kinderen zo op de hoge buitenwand kunnen klimmen", zegt Walter Verbaarschot. Hij werkt voor keuringsinstantie TUV en zou het springkussen nooit goedkeuren. Kinderen kunnen van de metershoge rand op de grond vallen. Verbaarschot: "Hier moet de markt tegen beschermd worden".

De gevaren van springkussens: hier moet je op letten

Het aantal ongelukken met springkussens neemt schrikbarend toe.

Nog duizenden in omloop

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) weet van deze gevaren, maar roept de Multiplays niet allemaal terug. Het kussen is er in verschillende kleuren en vormen, zoals een krokodil of een leeuw. Die laatste stond op de camping in Stroe.

Ook is er een Multiplay in de vorm van een piratenschip. Dat mag niet meer gebruikt worden. Van de andere varianten zijn er nog duizenden in omloop.

Een slachtoffertje van een eerder ongeluk, waarbij hij een schedelbasisfractuur opliep. Een slachtoffertje van een eerder ongeluk, waarbij hij een schedelbasisfractuur opliep.

De NVWA wijst verhuurders en ouders wel op veiligheidsmaatregelen. Zo moeten er valdempende matten om het Multiplay-springkussen liggen en is toezicht verplicht. De Multiplay in Stroe stond op het gras. Of er begeleiding was, is onduidelijk.

De NVWA meldt vandaag dat van dit ongeluk nog geen melding is gemaakt. De toezichthouder gaat nu alsnog een onderzoek starten. Vragen die RTL Nieuws vorige maand stelde over ongelukken en fraude met springkussens heeft de NVWA nog niet beantwoord. Ook Kamerleden wachten nog op een reactie.

'Spoed geboden'

VVD-Kamerlid Helma Lodders gaat de minister om uitleg vragen. ''Zorgelijk dat er nu weer een ongeval is met eenzelfde springkussen. Op verzoek van de VVD heeft de minister ook toegezegd actie te ondernemen tégen deze gevaarlijke speeltoestellen. Dit ongeval onderstreept, helaas, dat spoed geboden is. Ik ga de minister zelf dan ook met spoed vragen naar de stand van zaken.''

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore