'Tijd niet rijp'

Geen akkoord over brexit, onderhandelaar krijgt meer tijd

17 oktober 2018 22:53 Aangepast: 18 oktober 2018 09:58
Theresa May bij de EU-top. Beeld © AFP

De 27 EU-leiders geven onderhandelaar Michel Barnier meer tijd om met het Verenigd Koninkrijk een akkoord te bereiken over de brexit.

Op een speciale 'brexittop' in Brussel wist de Fransman de 27 te overtuigen dat een deal met kalmte en geduld mogelijk is maar dat de tijd nog niet helemaal rijp is. Premier Rutte zegt gematigd optimistisch te zijn, al ziet hij ook dat de tijd beperkt is. De premier gaat er vanuit dat er ruim voor het einde van het jaar meer duidelijkheid is. 

November

Zodra Barnier meldt dat volgens hem een 'beslissende vooruitgang' is geboekt, zal een speciale top bijeen worden geroepen om de deal op het hoogste niveau met de Britse premier Theresa May af te timmeren. Die top zal naar verwachting niet al in november plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

Dat er geen akkoord is gesloten op deze top is slecht nieuws voor de onderhandelingen. Eerder gaf EU-onderhandelaar Barnier al aan dat er wel 'meer hoop was, maar ook minder tijd'. 

Eigenlijk zou er in oktober een eerste akkoord moeten liggen, waarna de verschillende parlementen zich daarover zouden buigen. In november zouden de onderhandelaars op een extra brexit-top verder praten 

Chaos bij Brexit: boze Britten willen Nederlander worden

"Ze maken er een potje van." De Britten stappen volgend jaar maart uit de Europese Unie. Maar hoe, dat is nog altijd volslagen onduidelijk.

Drie dagen geleden beschreef politiek verslaggever Fons Lambie al dat de kans op een ordelijke brexit iets groter zou worden als er deze week een akkoord werd bereikt. "Maar als het mislukt deze week, dan is de kans op een chaotische brexit toegenomen", zei Lambie.

Lambie: "Het 'moment van de waarheid' werd nu - zoals verwacht - een moment van stilstand. Meer tijd, zo zeggen betrokkenen in de wandelgangen. Maar daarmee blijft ook de onzekerheid duren voor inwoners, boeren en bedrijven bestaan."

Geen steun voor May

"De EU-leiders vragen aan de Commissie om door te gaan met de no-deal-scenario's. Toch is nog niemand in paniek: op basis van de voorstellen moet er een compromis te sluiten zijn, zeggen ingewijden. Probleem is dat Theresa May in Londen weinig steun krijgt voor een compromis over de Ierse en Noord-Ierse grens. Met tijd en verder onderhandelen moet dat probleem worden opgelost. Wanneer is er duidelijkheid? Premier Rutte zegt dat hij 'ruim voor het einde van het jaar' klaar wil zijn."

 

Drie punten

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen al anderhalf jaar over de voorwaarden waaronder de Britten de EU gaan verlaten. De eerste drie zaken die in ieder geval geregeld moeten zijn, zijn de financiële afwikkeling, de bescherming van burgerrechten na de brexit en er moet een oplossing komen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Over die eerste twee zaken zouden de partijen al voor een groot deel eens zijn geworden. Moeilijkste punt blijft de Ierse en Noord-Ierse grens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Brexit, een drama voor deze Nederlanders: 'De grootste zorg, dat zijn de kinderen'

Voorbereiden op no deal 

Ondertussen wordt er steeds serieuzer rekening gehouden met een No Deal-brexit. Op Prinsjesdag werd al duidelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich onder het motto 'prepare for the worst, hope for the best' voorbereidt een uittrede van het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst. 

De Nederlandse douane heeft het bedrijfsleven al meerdere malen opgeroepen om nu toch echt werk te gaan maken van brexit-voorbereidingen. Amper 20 procent van de 35.000 Nederlandse bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk te maken hebben, zijn op dit moment voldoende voorbereid. Als zij niet klaar zijn in maart vreest de douane dat er chaos ontstaat in de havens. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`