Premier May in Brussel

Brexit, een drama voor deze Nederlanders: 'De grootste zorg, dat zijn de kinderen'

17 oktober 2018 21:25 Aangepast: 01 november 2018 19:29
Desiree Farla (tweede van rechts) met haar man en kinderen. Beeld © RTL Nieuws

Een doorbraak in de EU-onderhandelingen over brexit lijkt er deze week niet in te zitten. De Britse premier May reist vandaag naar Brussel om met EU-leiders te praten over de manier waarop Groot-Brittannië de Unie wil verlaten. Correspondent Anne Saenen sprak enkele Nederlanders die wachten op duidelijkheid.

Na bijna twee jaar van onderhandelen vormt het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nog altijd een struikelblok. Hierdoor weten EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk nog steeds niet hoe de toekomst er voor hen uitziet. En dat zorgt voor onrust. 

Erwin van der Stap, directeur van Magiboards. Erwin van der Stap, directeur van Magiboards.

'Dit is niet best voor onze positie'

Erwin van der Stap runt samen met zijn vrouw hun een eigen bedrijf in het Noord-Engelse Telford. Magiboards produceert en verkoopt whiteboards en prikborden. De toekomst van het bedrijf is afhankelijk van brexit, vertelt Van der Stap. "We kopen materialen in uit Nederland, Polen en Frankrijk. Het pond is al flink onderuit gegaan sinds het referendum en daardoor zijn importprijzen gestegen. En ik verwacht dat het pond nog verder zal verzwakken. Niet best voor onze concurrentiepositie."

Een bijkomend probleem is dat de Magiboards-eigenaar sinds kort is begonnen met het exporteren van producten. "Alles hebben we geïnvesteerd in deze groeikans: ons inkomen, ons pensioen. Maar het succes is afhankelijk van brexit. Na de financiële crisis in 2008 hebben we meegemaakt wat een stress zo’n investering kan brengen."

'Ik weet niet of ik de stress nog een keer aankan'

"We hebben ons daar doorheen gesleept en het gaat de laatste jaren eindelijk weer goed. Maar de reserves zijn dun. Ik weet niet of ik die stress nog een keer aankan. Als de omzet sterk daalt, leidt dat bij ons tot ontslagen. Of zelfs het vertrek van Magiboards uit Groot-Brittannie. Niet iets waar we op zitten te wachten, met 2 kinderen die net naar de universiteit gaan en die zich eerder Brits dan Nederlands voelen.”

Desiree Farla (tweede van rechts) met haar man en kinderen. Desiree Farla (tweede van rechts) met haar man en kinderen.

'Mijn grootste zorg is de toekomst van onze kinderen'

Ook de Nederlandse Desiree Farla maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Samen met haar Britse man gooide Desiree vierenhalf jaar geleden het roer om. Het gezin vertrok uit Nederland naar het dorpse Woodbridge om een nieuw leven op te bouwen. "Mijn man is auteur en we kochten hier een boekwinkel. Idyllischer kon het niet, dachten we."

Tot brexit roet in het eten gooide. "Mijn grootste zorg is de toekomst van onze twee kinderen. Over een paar jaar zijn zij klaar met de middelbare school. Hoe hoog zal het collegegeld worden voor immigranten na brexit? Als ze ervoor kiezen om een paar jaar in het buitenland te studeren, kunnen ze dan wel terugkomen met hun Nederlandse paspoort? Dat is allemaal onzeker." 

'De vraag is niet of, de vraag is wanneer'

Vanwege deze onzekerheid verkochten Farla en haar man hun boekhandel na de onverwachte uitslag van het EU-referendum. De plannen om definitief terug te keren naar Nederland liggen klaar. "Het gaat er niet meer om óf we teruggaan. De vraag is alleen nog wanneer."

Jawine Westland Jawine Westland

'Wij kregen de schuld van veel problemen'

Voor Jawine Westland is terugkeren naar Nederland minder makkelijk. Ze zal toestemming van haar ex-partner moeten krijgen hun zoontje mee te mogen nemen. "Als we terugverhuizen doen we dat de volgende zomervakantie. Maar dat heeft wel veel voeten in de aarde. We kijken eerst hoe brexit verloopt", vertelt ze.

Vijftien jaar geleden verhuisde Jawine naar Noord-Ierland vanwege een baan in de IT. Haar zoontje werd in Noord-Ierland geboren, ze heeft een leuke baan en geniet van het prachtige landschap. Nooit voelde ze zich een buitenstaander. Tot brexit.

"De brexit-campagne was tegen een groep gericht: immigranten. Het voelde alsof wij als werden gebruikt als de kop van jut. Wij kregen de schuld van veel problemen. En als klap op de vuurpijl dreigen onze rechten te worden afgepakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Geen akkoord over brexit, onderhandelaar krijgt meer tijd

'Brexit gaat problemen opleveren'

Naast de onzekerheid over haar status, maakt Jawine zich ook kwaad over de manier waarop politici in Londen met de Ierse kwestie omgaan. "Mocht er weer een grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland, dan wordt de klok letterlijk teruggezet. Er zijn hier tijdens het geweld in de jaren zeventig en tachtig veel mensen vermoord vanwege die tweedeling. Eventuele grenscontroles liggen nog altijd heel gevoelig. Politici gaan daar veel te argeloos mee om."

Ook over de economie maakt Jawine zich zorgen: "Brexit gaat economische problemen opleveren. Melk, kaas; allerlei producten worden hier dagelijks over de grens vervoerd. Wat er geriskeerd wordt  door politici is ongelofelijk."

Chaos bij Brexit: boze Britten willen Nederlander worden

“Ze maken er een potje van.” De Britten stappen volgend jaar maart uit de Europese Unie. Maar hoe, dat is nog altijd volslagen onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`