Ga naar de inhoud
Verkiezingsnederlaag

Duitse verkiezingen: historisch verlies voor de al decennia regerende partij CSU

CSU-aanhangers zien de resultaten van de deelstaatverkiezingen binnenkomen. Beeld © AFP

De al decennia regerende christendemocratische partij CSU heeft bij de deelstaatverkiezingen in het Duitse Beieren zijn absolute meerderheid verloren. Volgens de eerste exitpoll verliest de partij 10,5 procent en komt het uit op 35,5 procent van de stemmen.

Tweede partij wordt volgens de poll de Groenen met een kleine 19 procent van de stemmen. De SPD, de landelijke coalitiepartner van de christendemocraten, verliest de helft van zijn aanhang en komt uit op 10 procent.

Einde van een tijdperk

Daarmee worden de sociaaldemocraten kleiner dan nieuwkomer Alternative für Deutschland en een conservatie partij. De rechtse populisten zouden kunnen rekenen op ruim 12 procent. De Conservatieve Vrije Kiezers krijgen 11,5 procent van de stemmen, een kleine stijging ten opzichte van 2013.

Als de exitpoll ook de uitslag is, betekent dit dat de CSU een coalitiepartner moet zoeken voor een meerderheidsregering voor de zuidelijke deelstaat. De christendemocratische partij heeft sinds 1962 bijna altijd in haar eentje geregeerd. 

Niet immuun

Hiermee blijkt ook de CSU niet immuun voor de ontwikkeling die al langer in Europa te zien is, schreef correspondent Jeroen Akkermans vanmorgen. "Er is sprake van verkruimeling van het politieke landschap. Aan de linkerkant van het CSU stomen de Groenen voor het eerst op naar de tweede plaats. Aan de rechterkant raast het AfD voor het eerst het deelstaatparlement in."

'Merkel gaat vanavond chagrijnig naar bed'

Twee vragen aan correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn.   

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

"De CSU is de partij die gewend is om te winnen, een partij die gewend is om alleen te regeren. Ik denk dat ze te veel vertrouwd hebben op zichzelf en dat bleek niet genoeg. Ze hebben met name in het migratievraagstuk niet de juiste toon weten aan te slaan voor veel kiezers. Daarnaast heeft de partij het ook moeilijk gehad door interne ruzies." 

Welke partij profiteert?

"De Groenen hebben hier het meest van geprofiteerd, die is opgestoomd tot de tweede partij van Beieren. Dat is opmerkelijk in deze conservatieve deelstaat. De CSU is nu gedwongen om een coalitiepartner te zoeken, waarschijnlijk zullen ze uitkomen bij de Groenen, en ja: dat zal een zware bevalling worden."

Wat betekent dit voor de landelijke politiek?

Als het in Beieren dondert, dan kun je ervan uitgaan dat het in Berlijn regent. De CSU is namelijk ook de zusterpartij van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. We kunnen zien dat deze vernietigende verkiezingsuitslag een weerspiegeling is van de landelijke trend. De CDU daalt in de peilingen. CSU heeft vandaag een zware nederlaag geleden. SPD, ook in de regeringscoalitie in Berlijn, heeft de helft van de stemmen vandaag verloren en zakt ook in de peilingen op landelijk niveau. Dit leidt tot lange gezichten in Berlijn en ik vermoed dat Merkel vanavond chagrijnig naar bed gaat."