Formule 1

Te weinig vrouwen in de Formule 1? Friese Beitske staat te springen

11 oktober 2018 17:08 Aangepast: 11 oktober 2018 17:08
Beitske Visser

Als je aan Formule 1 denkt, denk je waarschijnlijk aan Max Verstappen, Daniel Ricciardo of Lewis Hamilton. Drie mannen die onderling strijden om de beste te zijn. Maar critici vinden nu dat er meer vrouwen in dat rijtje moeten staan. En dat bevalt de Friese Beitske wel.

'Papa! Mama! Ik wil een kart.' Beitske Visser (23) uit Sneek riep het op haar derde al tegen haar ouders. Dat ging ze net iets te ver. Maar toen de Friesin vijf jaar oud was, mocht ze eindelijk gaan racen. "Ik was vanaf toen eigenlijk altijd al de enige of een van de weinige meisjes die dit deden."

'Door mannen van de baan gereden'

Of ze dat gek vond? Op het begin nog niet zo. "Maar toen ik internationaal ging rijden en niemand me kende, moest ik mezelf bewijzen. Ik moest respect afdwingen omdat ik een vrouw ben." En dat merkte ze vooral op het circuit. "Die mannen rijden je dan gewoon van de baan af. Als vrouw moet je echt hard knokken in dit wereldje."

Beitske staat nu bij BMW onder contract en rijdt in de GT4.

Beitske Visser rijdt al jaren in haar eigen kart Beitske Visser rijdt al jaren in haar eigen kart

Dat knokken is ze inmiddels wel gewend. Beitske is dan ook helemaal klaar om de Formule 1 in te gaan. Het idee van voormalig coureur David Coulthard bevalt haar wel. Hij wil in mei van start gaan met een speciale raceserie voor vrouwen. Daarmee hoopt hij de stap voor vrouwen naar de Formule 1 te versoepelen.

'Mannen en vrouwen moeten samen rijden'

"Eerst dacht ik: huh, wat moeten we hier nou weer mee. Ik zou het onzin vinden als vrouwen en mannen apart moeten rijden. Vrouwen hebben minder spieren dan mannen, maar in de autosport kunnen ze prima bij elkaar in een wedstrijd. Dat Coulthard dat nu wil proberen, is heel goed." 

Beitske Visser in haar eigen kart. Beitske Visser in haar eigen kart.

Achttien tot twintig vrouwen krijgen de kans om deel te nemen aan de raceserie. Ze worden geselecteerd op kwaliteit, niet op hoeveel sponsoren ze meenemen. Handig, want volgens Beitske is geld juist het grote probleem in de autosport.

Beitske vs. Max

Maar of ze wordt geselecteerd voor de serie, is nog niet duidelijk. Al zou het wel leuk zijn als ze Max Verstappen dan uiteindelijk voorbij kan rijden. "Ja, ik wil iedereen verslaan. Ook Max."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe raceserie moet ook vrouwen in Formule 1 krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore