Illegaal dier

Gedumpte leeuw werd eerder al aangeboden bij opvang

11 oktober 2018 05:22 Aangepast: 11 oktober 2018 07:35
Beeld © Peter Klaver

Het leeuwenwelpje dat zondag in een weiland bij Tienhoven werd gevonden, werd de vrijdag daarvoor al aangeboden bij Stichting Viervoeters in het Friese Nijeberkoop. Daar konden ze de leeuw niet accepteren, omdat opvangcentra geen illegale dieren mogen aannemen.

Dat zegt de directeur van Stichting Viervoeters Barbara van Genne in een interview met De Telegraaf. De voormalige eigenaar van de leeuw belde met Stichting Viervoeters en vroeg of zij het welpje niet op konden komen halen uit Utrecht.

Het leeuwtje werd nu door een hardloper gevonden. De leeuw zat in een hondenbench in een weiland.

Geen illegale dieren

Illegale dieren mogen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet worden opgevangen. "Als de leeuw bij ons voor de deur was afgezet, dan hadden we het wel op mogen vangen", zegt Van Genne.

De leeuw maakt het goed:

De welp wordt nu opgevangen door Stichting Leeuw. De NVWA onderzoekt nog waar het dier vandaan komt. Waarschijnlijk komt het dier uit een circus of klein dierenpark. "De brul van een mannetjesleeuw hoor je in de verre omtrek. Ik denk niet dat iemand in Nederland een leeuwenpaar in de achtertuin houdt, dat zou wel opvallen", zegt Robert Kruijff van Stichting Leeuw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gevonden leeuwenwelp waarschijnlijk afkomstig uit circus of klein dierenpark

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`