Lerarentekort

PvdA wil oud-leraren weer voor de klas zetten

11 oktober 2018 06:29 Aangepast: 11 oktober 2018 06:29
Archieffoto. Beeld © ANP

Als je je kind ‘s ochtends naar school brengt, wil je zeker zijn dat er elke dag een leraar is. Door het tekort aan leraren is dat op steeds meer plekken in Nederland een probleem. De PvdA wil dat minister Slob leraren op gaat sporen die wél een bevoegdheid hebben, maar niet voor de klas staan.

In Zaanstad is het probleem van het lerarentekort nu al zo ernstig dat er gesproken wordt over vierdaagse schoolweken. Dat mag niet volgens de wet, dus zullen de scholen daar op zoek moeten naar andere oplossingen.

'Moet niet kunnen'

Maar feit is dat het voor veel basisscholen ook op andere plekken in het land hard zoeken is naar leraren. En bij ziekte is er nog amper vervanging te vinden. "Dat moet niet kunnen in zo’n rijk en welvarend land", zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

En daarom wil de partij dat minister Slob actief op zoek gaat naar reservisten: mensen die wel een lesbevoegdheid hebben maar om wat voor reden dan ook niet voor de klas staan.

Noodpakket

Asscher: "Er is een groot aantal mensen dat nu ergens anders werkt of thuis op de bank zit. Die zou je moeten verleiden om terug te komen voor de klas. Daar moet de minister geld voor uittrekken want ze zijn nu nodig om de gaten op te vullen."

Het idee is onderdeel van een 'noodpakket Leraar voor de Klas'. Samen met tientallen bezorgde leraren, schooldirecteuren en wethouders stuurt de partij dit vandaag aan minister Slob. Daarin stellen ze bijvoorbeeld ook een blijfbonus voor. Die zou ervoor moeten zorgen dat leraren die eigenlijk nu met pensioen gaan, nog even les blijven geven. Ook willen ze snel meer conciërges en klassenassistenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ideeën voor oplossen lerarentekort 'volstrekt onvoldoende'

Tijdelijke maatregelen

Asscher: "Je kunt de schoolbesturen niet vragen het lerarentekort op te lossen. Die doen wat ze kunnen, maar het water staat ze aan de lippen. Dus er zal iets extra's van de minister moeten komen. Vandaar dat we dit voorstel naar hem toesturen."

De schrijvers van de brief benadrukken dat het gaat om een noodpakket met tijdelijke maatregelen. Minister Slob praat vandaag met de Kamer onder andere over het lerarentekort.

Plan na herfstvakantie

Slob stuurde deze week een brief aan de Kamer waarin hij zegt dat het wettelijk niet is toegestaan om een vierdaagse schoolweek in te voeren, waar ze in Zaanstad mee dreigden. Slob zegt na de herfstvakantie met een plan te komen voor noodoplossingen bij onderbezetting.

Belgische juffen als oplossing voor lerarentekort:

Deze school in Zeeuws-Vlaanderen haalde zelfs twee juffen uit België. En voor hen is het wel even wennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore