Rookvrije dierentuin

D66 Amsterdam wil rook-en blowverbod voor Artis

10 oktober 2018 12:46 Aangepast: 10 oktober 2018 13:35
Beeld © ANP

Dierentuin Artis in Amsterdam zou rook- en blowvrij moeten worden. Dat vinden D66, GroenLinks, DENK en de ChristenUnie in de stad.

Ze doen een oproep aan het stadsbestuur om samen met de oudste dierentuin van Nederland om tafel te gaan zitten, om zo tot een verbod te komen. 

D66 vindt dat het roken in Artis verboden moet worden, omdat er veel kinderen in het park komen. "Dat roken ontzettend ongezond is, hoef je niemand meer uit te leggen. Maar juist kinderen zijn via meeroken extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen. Zij kiezen hier niet voor, dus is het aan ons om te voorkomen dat ze in de rook staan", zegt D66-raadslid Alexander Hammelburg.

Blowende toeristen

D66 Amsterdam signaleert ook het toenemende gebruik van softdrugs door toeristen. Een tweede reden voor de oproep is het toenemende gebruik van softdrugs door toeristen in de dierentuin. Hammelburg: "Hoewel het stoned kijken naar giraffes en olifanten voor sommigen zeker een verrijkende ervaring zal zijn, denken wij dat je hiermee het verkeerde signaal afgeeft in een dierentuinomgeving."

Het is de vraag of Artis gehoor geeft aan de oproep. Vorige maand kwam de dierentuin in het nieuws toen een vaste bezoeker zich verbaasde over het gedoogbeleid. De directeur zei toen dat een rookverbod voorlopig nog niet aan de orde is. Direct een verbod instellen zou een 'verkeerd signaal' aan rokende bezoekers zijn.  "Ik verwacht dat het voor 2020 gaat gebeuren", zei de directeur van Artis toen tegen AT5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore