Medische noodzaak?

Apothekers negeren artsen bij verstrekken medicijnen

09 oktober 2018 03:41 Aangepast: 09 oktober 2018 09:20
Beeld © ANP Foto

Als artsen een specifiek merkmedicijn voorschrijven voor een patiënt, wil dat lang niet altijd zeggen dat de patiënt dat medicijn ook krijgt. Zelfs niet als dat medicijn om 'medisch noodzakelijke redenen' wordt voorgeschreven.

Dat blijkt uit een enquête van de Patiëntenfederatie waarvan de Volkskrant de resultaten heeft. 28 procent van de bijna 3000 panelleden die een merkmedicijn kregen voorgeschreven, hadden moeite om dat middel daadwerkelijk mee naar huis te krijgen.

Nog veel vaker

Apothekers zelf denken dat het nog veel vaker gebeurt dan blijkt uit de cijfers. Dit kan volgens de apothekers gebeuren omdat zij besparingsafspraken hebben met verzekeraars. Ook kunnen apothekers zich lang niet altijd vinden in de 'medische noodzaak' die artsen zien.

De besparingsafspraken houden in dat de apotheker goedkopere middelen kiest om de patiënt te helpen. Geneesmiddelen waarop het patent is verlopen, zijn goedkoper en vallen onder het 'preferentiebeleid' van de verzekeraar. De verzekeraars verplichten de apothekers die goedkope middelen zo veel mogelijk aan patiënten te geven, schrijft de Volkskrant.

Danielle moest verplicht een ander medicijn: 'Ik ben alleen maar vaker ziek'

Een miljoen Nederlanders krijgt elk jaar zonder medische reden een ander medicijnmerk voorgeschreven. Soms is er een tekort aan het medicijn, soms wordt er traag geleverd, maar vaak is een ander medicijn goedkoper.

Medische noodzaak

Maar als er 'mn' is vermeld, zou dit niet moeten gebeuren. Er is dan sprake van een zogenoemde medische noodzaak. De patiënt heeft dan volgens de arts baat bij het duurdere middel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Miljoenen huisartsrecepten zijn slordig, soms met dood patiënt tot gevolg

Apotheker Aris Prins reageert in de krant. Hij wijst zelf 90 procent van alle mn-verzoeken af. "Natuurlijk zijn er mensen die baat hebben bij een specifiek merkmiddel, maar dat is een minderheid. 'Medische noodzaak' is de meest gedevalueerde term ooit", zegt hij. 

Mensen die de medicijnen voorschrijven zijn vaak lui, zegt hij. "Ze zenden een recept weg, dat door een assistente is opgesteld die de stofnaam niet in het systeem kon vinden en daarom het merkmiddel op het formulier zet. Of de arts wordt door de patiënt onder druk gezet en denkt: ik heb geen zin in gedoe, ik schrijf wel medische noodzaak."

Geen goedkope troep

Het probleem ontstaat vervolgens vaak aan de balie van de apotheker, waar de patiënt wordt verrast met een ander middel dan verwacht. "Mensen denken bij een goedkoper middel dat ze de troep van de Action krijgen", zegt hoogleraar Marcel Bouvy in de krant. En dat terwijl elk middel goed wordt getest.

Zijn oplossing: ook psychisch-sociale redenen erkennen om een specifiek middel voor te schrijven. "Als mensen een angstaanval krijgen bij de gedachte aan een nieuw middel, moet je een duurder medicijn accepteren. De verzekeraar moet dan minder rigide zijn."   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Honderdduizenden mensen zieker door overstap naar ander merk medicijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore