Ga naar de inhoud
Tienduizenden meer

Steeds meer kinderen naar de crèche door werkende moeders

Beeld © ANP

Het aantal kinderen op de kinderopvang blijft groeien. Dat komt vooral omdat vrouwen steeds meer gaan werken en hun kinderen naar de opvang brengen.

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen 796.000 kinderen naar de kinderopvang, blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat zijn er 62.000 meer dan een jaar geleden.

Kosten
Lees ook
Kosten kinderdagverblijven fors omhoog

1400 crèches erbij

Het gebruik van de kinderopvang zit al een paar jaar in de lift. Om aan de groeiende vraag te voldoen is het aantal kinderopvanglocaties afgelopen jaar ook flink gegroeid. In een jaar tijd kwamen er bijna 1400 crèches bij, blijkt uit cijfers van DUO. In totaal zijn er nu 9000 kinderopvangorganisaties.

Om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf volgend jaar strengere regels gelden. Er moet dan één begeleider zijn per drie baby's. Nu is dat nog één begeleider per vier baby’s.

Kosten omhoog

Kinderopvangorganisaties vrezen dat de kosten voor de kinderopvang daardoor fors omhoog gaan, en dat ouders hun kinderen weer massaal van de opvang zullen halen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) denkt dat de kostenstijging wel meevalt. De kinderopvangtoeslag gaat ook omhoog. Dit zou voldoende moeten zijn om ouders te compenseren voor de hogere kosten van de opvang.

Ouders er zelfs op vooruit

Volgens Van Ark gaan de meeste ouders er zelfs op vooruit. Ze heeft wel beloofd in de gaten te houden hoe de kosten van de kinderopvang zich in de praktijk ontwikkelen.

'Kinderopvang
Lees ook
'Kinderopvang mijdt elk risico, zelfs een hekje om een boomstronk'