VN-rapport klimaatverandering

'Houd temperatuurstijging op 1,5 graad, anders zijn gevolgen desastreus'

08 oktober 2018 03:16 Aangepast: 08 oktober 2018 18:09
Beeld © Getty

Een alarmerend rapport van de Verenigde Naties: als er niet heel snel heel hard wordt ingegrepen stijgt de temperatuur op aarde fors. Duizenden wetenschappers zijn het er over eens: de uitstoot van broeikasgassen moet echt omlaag.

Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging desastreus zijn.

'Niet eerder vertoonde veranderingen'

Als de temperatuur 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al grote gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN. 

Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen zijn 'niet eerder vertoonde veranderingen nodig', staat in het rapport. De CO2-uitstoot moet in 2030 45 procent lager zijn dan het was in 2010.

IJs en koraalrif

"Duurzame energie moet 70 tot 85 procent van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden", schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25 procent. 

Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel 10 centimeter minder als de temperatuur met 1,5 graden stijgt in plaats van 2 graden. Ook smelt er minder ijs in Antarctica en blijven er nog een paar stukken koraalrif over.

Industrialisatie

Sinds de 19de eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graad gestegen; volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen op kwam zetten.

Dat de opwarming van de aarde beperkt kan worden tot 1,5 graden Celsius in plaats van 2 graden, was goed nieuws volgens Greenpeace. "Dit is een monumentaal rapport. En een allerlaatste waarschuwing én kans om de desastreuze opwarming van de aarde te beperken", aldus Joris Thijssen, directeur van Greenpeace.

Milieudefensie

Milieudefensie heeft laten weten het rapport ook als laatste waarschuwing te zien. "Met deze kennis kunnen bedrijven zoals Shell niet langer ontkennen dat nieuwe investeringen in olie, gas en kolen zeer onverantwoordelijk zijn", zegt Freek Bersch, medewerker van Milieudefensie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore