Meerderheid nodig

Extreemrechtse Bolsonaro wint eerste verkiezingsronde in Brazilië

08 oktober 2018 01:58 Aangepast: 08 oktober 2018 04:34
Jair Bolsonaro na het uitbrengen van zijn stem. Beeld © AFP

Het lijkt erop dat de extreemsrechtse Jair Bolsonaro de president van Brazilië zal worden. In de eerste ronde van de verkiezingen haalde hij net geen meerderheid van de stemmen en dus komt er op 28 oktober een tweede ronde.

Bolsonaro kreeg ongeveer 47 procent van de stemmen. Inmiddels is ruim 95 procent van alle stemmen geteld. Als Bolsonaro meer dan 50 procent had gekregen, was hij direct president geworden.

Haddad

In de tweede ronde is Fernando Haddad van de Arbeiderspartij zijn tegenstander. Hij kreeg 28 procent van de stemmen. Haddad is een bondgenoot van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva die vastzit vanwege corruptie.

Kiest Brazilië de extreemrechtse Bolsonaro tijdens de verkiezingen?

De Trump van de tropen wordt hij genoemd: de Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro.

Aanval tijdens campagne

Bolsonaro is geliefd, en gehaat in het land. Hij beloofde eerder corruptie en criminaliteit keihard aan te pakken, maar hij zei ook dat hij liever een dode zoon heeft dan een zoon die homo is

Bolsonaro werd vorige maand neergestoken en is pas recent ontslagen uit het ziekenhuis. Hij zat tijdens de campagne op de schouder van aanhangers. Op dat moment werd hij in zijn buik gestoken. 

Volgende ronde

Volgens correspondent Sandra Korstjens is de kans groot dat Bolsonaro in de tweede ronde wel definitief de president wordt. "Er zijn heel veel mensen die juist niet willen dat hij president wordt, maar ik had niet verwacht dat hij nu al zo veel stemmen zou krijgen. In de volgende ronde stemmen er ook mensen op Bolsonaro die nu bijvoorbeeld voor Geraldo Alckmin hebben gekozen, en dan haalt hij de 50 procent wél."

Korstjens sprak eerder met aanhangers van Bolsonaro, en beschreef één van die ontmoetingen in haar column. "Hij verdedigt het militarisme en de orde. En orde is wat het land nodig heeft", zegt een vrouw. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore