Verenigde Staten

Amerikaanse Senaat benoemt omstreden Kavanaugh

06 oktober 2018 22:00 Aangepast: 06 oktober 2018 22:20
Brett Kavanaugh, kandidaat-opperrechter voor de VS Beeld © AFP

De Amerikaanse Senaat heeft vanavond voor de benoeming van Brett Kavanaugh gestemd tot nieuwste rechter van het Hooggerechtshof. Tot het laatste moment is er flink gedemonstreerd tegen zijn benoeming, maar een krappe meerderheid van de senatoren (50 stemmen voor, 48 tegen) vindt dat de omstreden rechter kan toetreden tot het Hooggerechtshof.

De Republikeinen beschikken in de Senaat over een flinterdunne meerderheid van 51 van de 100 zetels. Daardoor kon een handjevol overlopers de benoeming torpederen. Maar senatoren die eerder nog twijfelden, hebben toch voor gestemd. Kavanaugh ligt onder vuur vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Zege voor Trump

"President Trump slaagt erin om het hooggerechtshof verder naar rechts te duwen", zegt correspondent Erik Mouthaan in een eerste reactie. "En de zeer conservatieve Kavanaugh zou wel eens kunnen bijdragen aan het terugdraaien van regels rond abortus. Democraten zijn woest dat iemand benoemd is die tijdens zijn hoorzitting suggereerde dat er een complot is van links om hem te dwarsbomen enkel en alleen om wraak te nemen voor het verlies van Hillary Clinton. Dat is volgens hen zo'n partijdige en ongepaste opmerking voor een rechter dat het land er niet meer vanuit kan gaan dat deze man objectief recht zal spreken."

"De stemming toont ook aan dat Trump zijn partijgenoten onder de duim heeft. De verhalen van aanranding, en de twijfels die ontstonden nadat Kavanaugh werd betrapt op onwaarheden, waren niet genoeg om republikeinen over te halen, zelfs degene die zeer kritisch zijn over Trump en zijn beleid."

Waarom is Kavanaugh omstreden?

Kavanaugh is door meerdere vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Christine Blasey Ford is de enige beschuldiger die haar verhaal deed voor de Senaatscommissie. Christine Blasey Ford beschuldigt Kavanaugh ervan dat hij haar in 1982 tijdens een feestje onzedelijk zou hebben bejegend. De rechter ontkent dat. Kavanaugh verklaarde dat hij zich niet zal laten intimideren om zich terug te trekken. 

Christine Blasey Ford vreesde dat ze zou worden verkracht. Ze zegt dat ze in 1982 op een bed is geduwd door een stomdronken Kavanaugh.

De hoogleraar psychologie sluit uit dat ze zich heeft vergist in de identiteit van haar belager. Christine Blasey Ford zei tijdens een hoorzitting er voor '100 procent' zeker van te zijn dat het Kavanaugh was die haar in 1982 heeft aangerand.

President Trump is als vanzelfsprekend blij met de benoeming

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kavanaugh slaat terug voor senaatscommissie: dit is een schande

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore