Afscheid

Alexander Pechtold stopt als partijleider van D66

06 oktober 2018 17:11 Aangepast: 06 oktober 2018 20:37
Beeld © RTL Nieuws

Alexander Pechtold vertrekt als partijleider van D66. Hij maakte zijn vertrek bekend op het najaarscongres van zijn partij in Den Bosch. "Het is mooi geweest."

Pechtold vertrekt dinsdag al uit de Tweede Kamer. De fractie zal diezelfde dag een opvolger kiezen. 

"Vandaag, vandaag eindigt het. Hier op ons congres in Den Bosch stap ik het podium af. Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: ik heb alles gegeven, we hebben er alles uitgehaald, het is tijd voor nieuw leiderschap", aldus Pechtold in zijn speech. 

Frits Wester: 'Spannend voor andere regeringspartijen'

"Weinig mensen hadden er rekening mee gehouden dat hij vandaag zijn afscheid zou aankondigen", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Hij leek nog zo strijdbaar, zo gemotiveerd. Ook bij de Algemene Politieke Beschouwingen een paar weken terug. Toen gaf hij aan: ik wil doorgaan."

Dinsdag wordt bekend wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Het is nog te vroeg om namen te noemen, aldus Wester. "Laten we niet speculeren. Dinsdag gaat het om de fractievoorzitter, maar dat hoeft niet per se de nieuwe lijsttrekker te zijn."

De leiders van de andere regeringspartijen zullen absoluut niet blij zijn met Pechtolds vertrek, denkt Wester. "Zij hebben met Pechtold alle onderhandelingen gedaan, hij was de stabiele factor in de coalitie. Het is nog maar de vraag of zijn opvolger net zulke sterke schouders heeft."  

 

'Groot verlies'

Volgens premier Mark Rutte is het vertrek van Pechtold een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek. "Maar ik zal hem ook persoonlijk erg gaan missen", aldus Rutte.

Pechtold is sinds 2006 de politiek leider van de partij, en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij, sinds vorig jaar een van de vier coalitiepartners, het inmiddels slecht in de peilingen.

'In maart heb ik het met mijn kinderen besloten’

Onze verslaggever Floor Bremer interviewde de partijleider na het najaarscongres in Den Bosch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van