Ga naar de inhoud
Dividendbelasting

Premier Rutte gaat omstreden dividendplan heroverwegen

Beeld © ANP

Premier Mark Rutte gaat zijn omstreden maatregel om de dividendbelasting af te schaffen, opnieuw wegen. Dat heeft de premier zojuist bekendgemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De gewraakte maatregel kwam vandaag verder onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte zijn hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen. Premier Rutte hoorde dat nieuws vanochtend, zo vertelde hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens.

 

Dit zei Mark Rutte: 'We gaan heroverwegen'

00:57

'Teleurstelling'

Rutte noemde de beslissing van Unilever 'uiteraard een teleurstelling'. Of de 'heroverweging' een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. "Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen'', aldus de premier. "Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen.''

De regeringspartijen gaan zich 'de komende weken' nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, zei Rutte.

Politiek commentator Frits Wester verwacht dat de maatregel van tafel gaat. 

'Nog steeds verdedigbaar'

De premier vindt vandaag de maatregel nog steeds zeer verdedigbaar. Hij ziet het ook niet als verliezen. "Ik ben teleurgesteld in het besluit van Unilever. Dit is een relevante ontwikkeling waardoor ik opnieuw naar het bedrijfslevenpakket moet gaan kijken."

'Overwinning voor democratie'

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de heroverweging 'een overwinning voor de democratie.' Ook Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV vindt dat de maatregel direct moet worden ingetrokken. "Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt."

Volgens SGP-leider Kees van de Staaij betekent dit besluit dat de maatregel van tafel is. "Intrekken plan dividendbelasting nu onvermijdelijk. Door het besluit van Unilever staat vast dat de afschaffing ervan niet doorslaggevend is voor vestigingsklimaat in Nederland", twitterde hij.

"Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.  

Op
'op een rij'
Op een rij: hoe Rutte het afschaffen van dividendtaks verdedigde