Tsunami Sulawesi

Terminale kanker, maar deze woordvoerder op Sulawesi blijft werken

04 oktober 2018 09:51 Aangepast: 04 oktober 2018 13:22
Sutopo Purwo Nugroho. Beeld © AFP

De woordvoerder van de rampendienst in Indonesië sleept zichzelf iedere dag naar het werk. Eigenlijk zou hij thuis moeten blijven, de longkanker in zijn lijf maakt hem elke dag zwakker. "Maar zolang ik nog leef, wil ik mijn best doen anderen te helpen."

Sutopo Purwo Nugroho (48) is het gezicht van de Indonesische overheid als het gaat om de informatie over de ramp op Sulawesi. Al meer dan 1400 mensen werden al het slachtoffer van de verwoestende aardbeving en tsunami. Het stokje overdragen, doet hij niet. Hij wil zijn land blijven dienen.

Beloofd minder te werken

Dokters zeggen dat ik met chemotherapie waarschijnlijk nog 1 tot 3 jaar te leven heb", zegt hij. "Mijn excuses als ik niet antwoord op elke vraag van journalisten. Als ik fit zou zijn, zou ik dat absoluut doen." Nugroho had zijn vrouw beloofd minder te werken, nadat hij in januari hoorde van zijn terminale ziekte.

Maar dat kan hij niet, nu zijn land zo hard is getroffen. "Ik kan niet liegen over mijn gezondheid. De kanker is uitgezaaid naar andere gedeelten van mijn lichaam en het heeft me verzwakt. Ziekte of de dood is in god zijn handen, maar ik blijf mijn best doen voor anderen."

Vulkaanuitbarsting

Na de aardbeving en de tsunami barstte er ook een vulkaan uit op het eiland. De bijna 1800 meter hoge vulkaan Soputan spuwde as en rook zo'n 4 kilometer de lucht in. Er zijn nog geen berichten over schade. 

De asdeeltjes vormen in ieder geval geen gevaar voor het vliegverkeer, zei Nugroho.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore