Nieuws

Petra ontdekte borstkanker door haar hond: 'Ze bleef maar snuffelen'

04 oktober 2018 11:25 Aangepast: 04 oktober 2018 11:27
Petra uit Hellevoetsluis. Beeld © Eigen foto

Petra (50) weet het zeker: haar hond Zoë ontdekte haar borstkanker voor ze dat zelf deed. Bij de moeder van Kirsten (30) gebeurde ongeveer hetzelfde. Beiden zijn overtuigd van de gaven van hun viervoeter, maar volgens deskundigen is er geen wetenschappelijk bewijs.

Snuiven en ruiken

Petra ontdekte dat ze borstkanker had, nadat haar hondje Zoë herhaaldelijk haar snuit in Petra's oksel had geduwd. "Ze lag altijd bij me op schoot en van de ene op de andere dag begon ze te snuffelen. Ze hield niet op en mijn t-shirt was op een gegeven moment nat. Toen ben ik gaan voelen en voelde ik een knobbeltje."

Hond Zoë in haar mand. Hond Zoë in haar mand.

Bij de moeder van Kirsten gebeurde ongeveer hetzelfde. Hond Kiyara bleef met haar poot op de borst van de Kirstens moeder slaan. "Mijn moeder duwde haar telkens weg, maar Kiyara bleef doorgaan. Toen ging mijn moeder voelen op haar borst en vond ze de bobbel."

Borstkanker

Bij zowel Petra als Kirstens moeder bleek het borstkanker te zijn. Beide vrouwen werden behandeld en zijn inmiddels genezen.

"Zoë heeft daarna nooit meer zulk gedrag vertoond", zegt Petra. De hond van Kirsten bleef waakzaam over haar moeder tot deze weer genezen was. "Ze bleef non-stop bij haar liggen en niemand mocht in de buurt komen", zegt Kirsten.

Kiyara, de hond van Kirsten. Kiyara, de hond van Kirsten.

Geen bewijs

Er is geen onderzoek gedaan naar de specifieke vraag of honden borstkanker kunnen opsporen, zegt internist-oncoloog Aart van Bochhove. "De officiële geneeskunde zal dit dan ook niet erkennen. Er zijn al meerdere studies gedaan naar het inzetten van honden bij het opsporen van andere vormen van kanker, maar daar speelde geur een grotere rol."

Zo weet hij dat er op dit moment onderzocht wordt of honden prostaatkanker kunnen opsporen. 

Er zijn wereldwijd al meer onderzoeken gedaan naar de vraag of honden kunnen helpen bij het herkennen van ziektes:

  • Zo werden bij een Japans onderzoek honden ingezet om darmkanker op te sporen, door aan mensen hun adem en ontlasting te ruiken.
  • Bij een Duits onderzoek werden honden getraind in het ruiken van longkanker bij patiënten.
  • En in het Amsterdamse VUmc kwam in 2012 hond Cliff 'in dienst'. Deze viervoeter kan een vervelende darmbacterie opsporen en daardoor verdere besmetting voorkomen. Een primeur die ook een Engels wetenschappelijk tijdschrift heeft gehaald.
Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Deze dieren redden hun baasje letterlijk uit de brand

'Het is toeval'

Ook volgens hondenkenner Martin Gaus is het onwaarschijnlijk dat de honden van Petra en de moeder van Kirsten borstkanker konden herkennen."Honden kunnen alleen iets herkennen als het ze is aangeleerd. In alle andere gevallen is het toeval."

Dat de honden van Petra en Kirsten doorhadden dat hun baasjes kanker hadden, is volgens Gaus onwaarschijnlijk. "Wat wel kan is dat honden een epileptische aanval aanvoelen. Dat is omdat je dan een bepaald stofje aanmaakt en dat ruikt de hond."

Wel emoties

Het gedrag van hond Kiyara na de behandeling van Petra's moeder is logischer te verklaren volgens Gaus. "Honden voelen emoties. Dus als je verdrietig bent of je slecht voelt, dan hebben ze dat door." 

Onlangs had Gaus dat zelf nog met zijn eigen hond."Toen ik zo'n last had van mijn nieren merkte onze hond dat. Hij ligt altijd op een matje voor het bed, maar toen ik ziek was wilde hij per se in bed liggen. Sinds ik hersteld ben heeft hij niet meer in bed gelegen."  

'Alle dieren hebben een eigen karakter'

Elk dier heeft zo z'n eigen karakter. Als je een huisdier hebt, zul je het herkennen. Om de eigenschappen beter te kunnen begrijpen stelt Het Nederlands Instituut van Ecologie in Wageningen daarom een hoogleraar Dierpersoonlijkheid aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore