Beste maatje

Deze dieren redden hun baasje letterlijk uit de brand

04 oktober 2018 07:06 Aangepast: 04 oktober 2018 07:35
Beertje Beeld © Hester van der Worm

Als de kat haar niet had wakker gemaakt, had Hester van der Worm dit verhaal wellicht niet kunnen vertellen. Rode kater Beertje redde Hester en haar gezin van een brand in hun huis. Ze is niet de enige die door haar huisdier werd gered. Ook Linda Fuhrman (33) maakte het mee. Twee bijzondere verhalen.

Ter ere van dierendag plaatsten we een oproep op Facebook waarin we jullie vroegen om bijzondere verhalen over je huisdier te delen. De reacties stroomden binnen. 

IJzeren traphekje

Nietsvermoedend lagen Hester van der Worm, haar man en hun dochtertje van één te slapen. De brand gebeurde ongeveer dertien jaar geleden in hun woning in Nieuwvliet in Zeeland.  Bovenaan de trap van de woning stond een ijzeren traphekje. 

Op een gegeven moment werd Hester wakker van lawaai van kat Beertje. "Ik dacht nog: wat is dat beest irritant." De kater sprong telkens tegen het traphekje aan, terwijl hij er ook makkelijk overheen kon. "Het bleef doorgaan dus langzaam maar zeker werd ik wakker van het kabaal." 

Brandalarm

Eenmaal wakker dacht Hester de wekker van de buren te horen, maar al snel kwam het besef dat het iets anders was. "Ik hoorde gegil en ineens wist ik dat het het brandalarm van de buren was." 

Met man kind en kat rende ze naar buiten. De brand liep voor iedereen goed af. "Ik was zo trots op Beertje. Het is heel bijzonder. Hij heeft me echt wakker gemaakt." Hester denkt dat de kat gealarmeerd werd door de brandgeur en de hoge tonen van het brandalarm.

Aansteker

Bij Linda Fuhrman was het de hond die ingreep bij brand. "Ik was nog jong en woonde samen met mijn broertje van zes en ouders in Kerkrade." Het broertje was 's nachts wakker geworden en vond in de woonkamer een aansteker. Van het een kwam het ander en voor hij er erg in had, stond de woonkamer in brand. "Hij was te klein en te bang om ons te waarschuwen, dus hij deed niks", vertelt Linda. 

Dusty Dusty

Hond Dusty besloot wél wat te doen en rende naar boven. "Daar kwam hij normaal niet." Hij beet Linda's moeder in haar been om haar wakker te maken. "Die rook de brandlucht en rende naar beneden. Zowel Dusty als Linda's moeder hadden wat kleine brandwonden, maar verder raakte niemand gewond.

"Dusty heeft ons leven gered. Als hij niet naar boven was gekomen had het heel anders kunnen aflopen. Er stond immers al veel rook in de woonkamer, waar mijn broertje ook nog was." Dusty is inmiddels aan ouderdom overleden, maar staat nog altijd in een urn in Linda's huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore