Tsunami Sulawesi

Giro555 geopend voor slachtoffers tsunami Sulawesi

02 oktober 2018 15:08 Aangepast: 04 oktober 2018 13:26
Beeld © EPA

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie begonnen voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. "Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven, sportclubs op een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden", zeggen de organisaties.

De hulporganisaties achter Giro555 zijn onder meer Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, Save the Children en UNICEF Nederland. Vertegenwoordigers van de elf organisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. 

Het Rode Kruis had ook al Giro 6868 in het leven geroepen. Nederlanders hadden via dat gironummer gistermiddag al 110.000 euro gestort.

Zoeken naar slachtoffers

Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater. Ook zoeken ze mee naar slachtoffers tussen het puin.

"We werken de klok rond, maar de grootste uitdaging op dit moment is toegang krijgen tot alle mensen in de getroffen dorpen en steden. De volgende stap is om grote hoeveelheden essentiële hulpgoederen naar het rampgebied te brengen", zegt Jan Gelfand van het Internationale Rode Kruis in Jakarta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Spanningen op Sulawesi lopen op, lange rijen voor eten en benzine

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore